Ancak daha önceki yazılarımda da belirttiğim ve nedenlerini dile getirdiğim üzere TÜBİTAK destek programlarına yapılan başvuru sayısı ve başvuran girişimci / işletme sayısı çok çok az. Durum böyle iken, TÜBİTAK programlarının ne olduğunu, neleri kapsadığını, kimlerin nasıl ve ne zaman başvurabileceği gibi temel bir takım kavramların kişi ve kurumlarca bilinmesi gerektiğini düşündüm.Tek yazıda , tek tabloda ve 5 soruda TÜBİTAK destek programlarını anlatacağım.
Soru 1- TÜBİTAK, sunulan Ar-Ge projelerinden neler bekliyor?
a) Üründe Yenilik
b) Süreçte Yenilik
Soru 2- TÜBİTAK projelerinde hangi faaliyetler desteklenmektedir?
Soru 3- TÜBİTAK Destek Programlarına Kimler Başvurabilir?
TÜBİTAK nezdinde yürütülen her bir destek programına başvuru yapabilecek kişi ve kurum türü farklılık göstermektedir. Bahsi geçen programlar ve başvuru yapabilecek kişi ve başvuru şartları şu şekildedir:
Soru 4- TÜBİTAK Programlarına Nasıl Başvuru Yapılır? Değerlendirme Süreçleri Nasıldır?
Proje başvuruları PRODİS (Proje Değerlendirme ve İzleme Sistemi) paneli (eteydeb.tubitak.gov.tr) üzerinden online olarak yapılır. Başvurunun yapılabilmesi için;
a) Firmanın TÜBİTAK veritabanına kaydının olması,
b) Belirlenen Proje Yürütücüsü üzerinden firmanın proje ön kaydının yapılmış olması gerekmektedir.
PRODİS üzerinden sunulan proje önerileri üç aşamada değerlendirilmektedir.
1. Aşama — Ön Değerlendirme: Proje önerisi, TÜBİTAK tarafından projeye atanan uzman tarafından şeklen incelenir. Bu aşamada projeyi sunan kurumun ve sunulan proje önerisinin ilgili destek programının şartlarına uygunluğu kontrol edilir.
2. Aşama — Hakem Değerlendirmesi: Ön Değerlendirmeyi geçen projeler için, ülkemiz üniversitelerinde görevli ve proje konusuna ilişkin akademik çalışmalar yapmış / yapmakta olan en az 1 akademisyen görevlendirilir ve akademisyen tarafından firma ziyareti yapılarak yerinde değerlendirme yapılır.
3. Aşama — Komite Değerlendirmesi: Hakem Değerlendirme raporları, TÜBİTAK Uzman Raporları ile Proje Öneri Dosyaları, TÜBİTAK’ta oluşturulan ve aralarında akademisyenler, özel sektör temsilcileri ve kamu kurum çalışanlarının da olduğu panelistlerin yer aldığı komitede görüşülerek proje önerisine ilişkin bir karar oluşturulur. Bu karar; projenin desteklenmesi, destek kapsamına alınmaması (reddedilmesi) veya proje önerisinde revize istenmesi olmak üzere 3 farklı şekilde olabilir.
Soru 5- TÜBİTAK Programları Kapsamında Desteklenen Maliyetler ve Destek Oranları Nedir?
TÜBİTAK nezdinde yürütülen ve KOBİ’ler ile girişimci ve sanayicilerin faydalanabileceği hibe fonları (1512, 1507, 1501, 1511, 1509) kapsamında desteklenen maliyet kalemleri şunlardır:
TÜBİTAK programları kapsamında uygulanan destek oranları ise ilgili destek programı başlığına gore değişmekte olup bahsi geçen oranlar aşağıdaki gibidir: