Fulbright Doktora Sonrası Araştırma Bursu

fulbright

Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu tarafından 2015-2016 akademik yılında Amerikan üniversitelerinde alanları ile ilgili araştırma yapmak isteyen akademisyenlere araştırma bursu sağlanacaktır. Fulbright Doktora Sonrası Araştırma Bursu, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki geçim ve araştırma masrafları, sağlık sigortası ile gidiş-dönüş yol parasını karşılamaktadır. 2015-2016 akademik yılı Doktora Sonrası Araştırma Bursu Programı için adayların “Başvuru Paketi” oluşturmaları ve bu paketi Komisyonun Ankara Merkez Ofisi’ne ulaştırmaları gerekmektedir. Başvuru paketleri eksiksiz şekilde en geç 14 Kasım 2014tarihinde teslim edilmiş olmalıdır.

Doktora Sonrası Araştırma Bursuna seçilen kişiler, ABD’deki araştırma faaliyetlerine, başvuru tarihinden bir yıl sonra başlarlar. Araştırmanın akademik yıl içinde yapılması zorunludur ve en erken Ağustos 2015, en geç Şubat 2016′ da bursun kullanılmaya başlanması gerekmektedir. Programa daha erken veya daha geç başlamak mümkün değildir.

Burs karşılıksızdır. Ancak, burs kapsamında yapılan araştırmaların sonucunda yayınlanacak basılı eserlerin birer kopyasının Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonuna verilmesi ve yayınların Fulbright Doktora Sonrası Araştırma Bursu sonucunda hazırlandığının belirtilmesi araştırmacıdan beklenir.

Başvuru Koşulları:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak şarttır. Green Card ya da Amerikan vatandaşlığı olan adaylar başvuramazlar.
  • Başvuru tarihinde en az üç yıllık doktor ünvanına sahip olmak gereklidir.
  • Başvuru yapabilmek için bir yaş sınırı yoktur.
  • Amerikan üniversitelerinde bilimsel araştırma yapmaya ve diğer eğitim ve kültür faaliyetlerine katılmaya yetecek derecede İngilizce bilmek gereklidir.
  • Bir proje tasarlamış olma zorunluluğu vardır. Projenin, Fulbright Doktora Sonrası Araştırma Bursu ile desteklenebilmesi için; Türkiye’ye katkıda bulunacak akademik bir çalışma olması, araştırma tamamlandığında elde edilecek sonucun alana katkıda bulunacak nitelikte görülmesi ve tamamlanması için uygun araştırma ortamının ancak Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunduğunun belirlenmesi gereklidir.
  • Başvuru döneminde, ABD’de ikamet eden ya da başvuru sonrasında ABD’de ikamet etmek üzere gidecek olan kişiler bursa başvuramazlar.
  • Bursiyerlerin ABD’deki çalışmalarına Fulbright Bursu ile başlamaları gerekmektedir.
  • Öğrenim, araştırma ve inceleme amacıyla ABD’de 6 ay veya daha fazla süreyle kalanların bursa başvurabilmeleri için, yurda kesin dönüş tarihinden itibaren son başvuru tarihine kadar en az 3 yıl geçirmiş olmaları gereklidir; ancak; daha önce Fulbright Doktora Sonrası Araştırma Bursundan yararlanmış olanlar, yurda kesin dönüş tarihlerinden itibaren son başvuru tarihine kadar en az 5 yıl geçmeden bursa tekrar başvuramazlar.
  • Fulbright Doktora Sonrası Araştırma Bursu için her alandan başvuru kabul edilmektedir. Yalnız; Tıp, Diş Hekimliği, Veterinerlik, Eczacılık, Hemşirelik ve Psikoloji dallarındaklinikaraştırma niteliğindeki projelerin desteklenmesi mümkün olamamaktadır.
  • Tıp doktorları uzmanlıklarını bitirdikten 3 yıl sonra Bursumuza başvurabilirler. Doktoralarını ABD’de yapmış olanların bursa başvurabilmeleri için Türkiye’ye kesin dönüş tarihinden itibaren en az 5 yıl geçmiş olması şarttır.

Detaylı bilgi için http://www.fulbright.org.tr/PageDetail.aspx?id=64#tab2-tab

Bu içeriği beğendiyseniz paylaşır mısınız?

Comments are closed.