2014 Yıl Sonuna Kadar 5 Bin Zabıt Katibi ve Adliye Personeli Alınacak

dalet Bakanı Bekir Bozdağ, yaptığı konuşmada 5 bin daha zabıt katibi ve diğer adli personel alımını yıl sonuna kadar yapmayı hedeflediklerini, bu yıl içerisinde 3 bin 500 adli ve idari yargı hakim ve savcısı alımı için sınav açacaklarını söyledi. Bozdağ, hükümet olarak Anayasa ve yasaların kendilerine verdiği yetki çerçevesinde Türkiye’nin adalet politikalarını belirlediklerini ve bu politikaların sağlıklı bir biçimde hayata geçirilmesi konusunda yasal, idari ve diğer her türlü adımları kararlılıkla attıklarını belirtti.

Bugüne kadar Türkiye’de adliye binalarının arzu edilen şekilde olmadığını, pek çok yerde merdiven altlarında, bazı yerlerde dükkanlarda ve bodrum katlarda adliye binalarının olduğunu söyleyen Bakan Bozdağ, şöyle devam etti:

”Türkiye’nin büyüklüğüne ve adliyenin büyüklüğüne yakışmayan yapılar içerisinde maalesef adalet hizmeti sunulmaya çalışılıyordu. Bugün geldiğimiz noktada Türkiyemizde 180 tane adliye sarayını faaliyete geçirmiş durumdayız. Son derece önemli bir değişikliği adliye binaları açısından yaptık. Hem mimarı bakımından kişilikli, kimlikli binalar kazandırdık ülkemize, illerimize, ilçelerimize hem de adli hizmetlerin daha rahat mekanlarda daha iyi bir şeklide, daha kaliteli bir biçimde verilmesinin yolunu açtık. Şu andan yapımı devam eden 40 adliye sarayı binamız var, proje halinde olanlar var ama önümüzdeki 5 yıl içeresinde Türkiye’nin adliye sarayı konusundaki ihtiyaçlarını tamamlamayı hükümet olarak hedefliyoruz.”

5 BİN ZABIT KATİBİ VE ADLİYE PERSONELİ ALINACAK

Personel konusunda da çok ciddi adımlar attıklarının, hakim ve savcıların iyi bildikleri gibi daha önce zabıt katibi ve diğer adliye personelinin çok az olduğuna dikkati çeken Bozdağ, bazı mahkemelerin ortak katip kullandığını ifade etti.

Çalışanlara kadro verme imkanının eskiden hükümetlerin ortaya koyduğu ekonomik politikaların başarısızlığı nedeniyle verilemediğini anlatan Bakan Bozdağ, ”Yine bu anlamda da çok büyük değişiklikler sağladık. Personel ihtiyacını karşılama konusunda önemli adımlar attık. Bu sene içerisinde aldıklarımıza ilaveten 5 bin daha zabıt katibi ve diğer adli personel alımını yıl sonuna kadar yapmayı hedefliyoruz. Amacımız bu hizmetleri sunacakların sayısının çok daha iyi bir noktaya gelmesidir. 2002’de 26 bin civarında personel vardı şu anda 52 bin civarında personel var. Biz bunu yıl sonuna kadar 60 bine çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

HAKİM VE SAVCI ALIMLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPILACAK

Hakim ve savcı sayılarında da Türkiye’nin çok ciddi problemleri olduğunu, 2002 yılında 9 bin 349 hakim ve savcının görev yaptığını kaydeden Bakan Bozdağ, şu an itibariyle ise bu sayının 13 bin 969 olduğunu açıkladı.

Bu sayının Avrupa Birliği standartlarında olmadığını dile getiren Bozdağ, konuşmasını şöyle devam etti: ”Onun için de hükümet olarak yeni dönemde Avrupa Birliği’nin ortaya koyduğu standardı yakalamak maksadıyla hakim ve savcı alımını arttırma kararı aldık. Bu yıl içerisinde 3 bin 500 adli ve idari yargı hakim ve savcısı alımı için sınav açacağız. Yıl sonuna kadar bunun yazılı sınavı bitecek önümüzdeki yıl içerisinde de mülakatlar ve diğer eğitimlerle birlikte adalet hizmetinde yeni hakim ve savcılarımız görev yapma imkanı bulacaktır. 2015 yılında da 5 bin hakim ve savcı alımını hükümet olarak planlamaktayız. Böylelikle yargıdaki iş yükünün hem adaletli dağılımı hem de vatandaşımızın kararlarını beklemek için fazla zaman kaybını ortadan kaldırmak hizmetin kalitesini arttırmak bakımından çok önemli adımları iki yıl içerisinde atmış olacağız. Önümüzdeki zaman içerisinde de tabii hem hakim ve savcı alımı hem de yardımcı personel alımı devam edecektir. Bunun hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

Ayrıca bundan sonraki süreçte kademeli olarak hukuk fakültesi mezunlarından doğrudan hakim ve savcı alımını azaltmaya ve sonunda tamamen ortadan kaldırmaya doğru gideceklerini dile getiren Bozdağ, sözlerini şöyle tamamladı:

“Avukatlıktan hakim ve savcılığa geçen bir sistemi de kurmayı planlıyoruz. Şu anda biliyorsunuz mecliste bulunan bir kanun teklifi var. Adalet komisyonundan alt komisyona havale edildi orada görüşüldü, şimdi üst komisyona geldi Kasım’ın başında inşallah üst komisyonda görüşeceğiz. Orada avukatlıktan hakim ve savcılığa geçiş için 5 yıl avukatlık yapma şartını 2 yıla çekiyoruz böylelikle daha fazla avukatın buraya müracaatının önünü açıyoruz. Öte yandan hukuk fakültesi mezunlarının hakim ve savcı doğrudan olma sayısını aşağı doğru çekiyoruz. Bir kaç yıldan sonra hukuk fakültesi mezunları değil belli bir sure avukatlık yapmış olanların sınava girdiği hakim ve savcı olduğu bir sisteme geçmiş olacağız.”

Kaynak: TRT Haber

Bu içeriği beğendiyseniz paylaşır mısınız?

Comments are closed.