“Bilim Kadınları İçin” Bursu 2015 Başvuruları Başladı

bilimkadinlari

L’Oréal Bilim Kadınları İçin projesi ile kadınların bilime olan katkısına farkındalık yaratmak ve bilim kadınlarına dikkat çekerek toplumları bilinçlendirmek hedefleniyor. Proje ile olağanüstü kadın araştırmacılar tespit edilerek genç nesiller ile rol modellerin buluşturulması sağlanıyor. Bilim dünyasına destek olunması ve bilim insanlarının güçlendirilmesi de projenin amaçları arasında yer alıyor.

Biyo çeşitliliğin korunmasından genlerin sırlarını çözmeye, hastalıklar için çare bulmaktan, evreni keşfetmeye kadar; her kıtada, bilimin her seviyesinde çalışan bu olağanüstü kadınlar, hayatlarını bilginin ilerlemesine ve insanlığın iyileştirilmesine adıyorlar.

Uluslararası alanda 16 yıldır UNESCO işbirliği ile sürdürülen “Bilim Kadınları İçin” projesi ile Dünya’nın her yerinden araştırmacı bilim kadınlarını teşvik eden L’Oréal, bugüne kadar 110 ülkeden  2.000’den fazla kadına ulaştı.

Biz L’Oréal Türkiye olarak 12 yıldır genç ve üstün yetenekli bilim kadınlarının araştırmalarını gün yüzüne çıkararak onları burs ile ödüllendiriyoruz. 12 yılda 70 bilim kadınını ödüllendirerek tüm Dünya ülke arasında en fazla bursiyere sahip 5. ülke konumundayız.

Neden mi bilim kadınlarını desteklemeyi bu kadar önemsiyoruz:

Dünya genelinde 3 araştırmacıdan yalnızca biri kadın ve bilimsel yüksek akademik pozisyonların sadece %11’inde kadınlar bulunuyor.

L’Oréal, bu yıl Boston Danışma Grubu ile birlikte bilim sektöründeki kadınların pozisyonu üzerine uluslararası bir raporun sonuçlarına göre son 10 yılda kadınların bilimsel araştırmalardaki oranının yalnızca %12 arttığı görülüyor. Bilim kariyerinin her aşamasında kadınlar ciddi anlamda az temsil ediliyor. Lisede bilim konusunda uzmanlaşmak isteyen kadın oranı 50% iken üniversitede %32’ye, master aşamasında %30’a ve doktorada %25’lere düşüyor.

Bilim alanındaki araştırmacıların sadece %29’u kadın…  Nobel ödülü kazananların sadece %3’ü kadın… İşte bu yüzden bilim alanında kadınların önündeki engelleri aşmaları için uluslararası ve yerel bazda desteklerini sürdürüyoruz.

Ayrıca bu sene Dünya’da bir ilk olan www.discov-her.com web sayfası ile bilim kadınlarına özel olarak yaratılmış ilk dijital platformu da hayata geçirildi. Bu platformda bilim kadınları projelerini tartışıyor, yardımlaşıyor ve birbirlerinden haberdar olurken kendilerini ve projelerini ifade etme ve tanıtma gücüne sahip oluyorlar.

2014 Bursunu Kazanan Bilim Kadınları ve Araştırmaları:

Ankara Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Bala Gür Dedeoğlu; Meme kanseri tedavisinde teropotik ajan olarak micro RNA’lar ve EGFR odaklı meme kanseri tedavilerinde mikroRNA yanıtının profillenmesi üzerine çalışıyor. Araştırması ile meme kanseri tedavisinde hedef olarak kullanılabilecek ya da hali hazırda uygulanan terapi yöntemlerinin etkinliğini arttırabilecek bir grup biyobelirteç bulmayı hedefliyor.

Hacettepe Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Eda Çelik Akdur; Yeni nesil kanser ve patojen tanı çiplerini geliştirecek bir teknik üzerine çalışıyor. Araştırması ile tümör taramaları, aşı geliştirme veya hastalığa neden olan mikroorganizma tanısı gibi alanlarda kullanılabilecek yeni nesil mikroçiplerin endüstriyel üretiminde engel teşkil eden bazı temel sorunların giderilmesini hedefliyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Derya Burcu Hazer; Omurga ameliyatlarında kullanılan titanyum sistemlerin araştırılması ve bu sistemlerin ameliyat sonrası oluşan ağrıya etkileri üzerine çalışıyor. Araştırması ile bel ve boyun ağrısı olan hastalarda ameliyat sonrası gelişen ağrı ve enfeksiyonu en aza indirerek kişinin en kısa zamanda normal hayatına geri dönmesini sağlamayı hedefliyor.

Ege Üniversitesi’nden Doç. Dr. Şule Erten Ela; Organik ve Metaloksit Yarıiletken Malzemelerin Sentezi ve Esnek Boya Duyarlı Elektrolitli Güneş Hücreleri/ Katı hal Organik Güneş Hücreleri/ Polimer Güneş Hücrelerinde Uygulamaları üzerine çalışıyor. Araştırması ile %13-15 düzeylerine kadar güneş pili verimlerini artırmayı hedefliyor.

Bilecik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nurcan Çalış Akbaş; Seramik ürünlerde antimikrobiyal ve süperhidrofobik yüzey eldesi üzerine çalışıyor. Bu çalışmada, seramik iç/dış cephe kaplamalarında ve sağlık gereçlerinde (lavabo, klozet vb.) kullanılan ürünlerin kolay temizlenebilmesine ve/veya kendi kendini temizleyebilmesine imkân verecek, aynı zamanda antimikrobiyal özellik gösterecek yeni yüzey tasarımlarının ekonomik yöntemlerle geliştirilmesini hedefliyor.

Marmara Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Asuman Çelik Küçük; Li-iyon bataryaları için yüksek enerji yoğunluğu ve uzun ömre sahip elektrolit malzemelerin geliştirilmesi üzerine çalışıyor. Bu projede ile yüksek iyon iletkenliğine sahip polimer elektrolit malzeme, oda sıcaklığında veya yüksek sıcaklıklarda kullanıma uygun olacak ve böylece Li-iyon pillerinde halı hazırda kullanılan elektrolitlere alternatif olacak.

Siz de yaşam veya malzeme bilimi alanlarında başarılarınızı duyurmak ve taçlandırmak için hemen başvurabilirsiniz.

Detayları için tıklayın;

http://www.loreal.com.tr/kurumsal-sosyal-sorumluluk/kurumsal-sosyal-sorumluluk-calismalarimiz/bilim-kadinlari-icin.htm

Bu içeriği beğendiyseniz paylaşır mısınız?

Comments are closed.