Bilişim sektöründeki ilanlarla yaklaşık 10 bin kişi aranıyor. En çok yazılım uzmanı ve satış temsilcisine ihtiyaç duyulan sektörde destek hizmetler tarafında da eleman ihtiyacı yoğun ancak mevcut işgücü, ihtiyacı karşılamaktan çok uzak…
Bilişim sektöründe çalışan sayısı
Bilişim, işsizliğin görülmediği, tam tersine işgücü açığının giderek arttığı bir sektör. Açığın 50 bin civarında olduğu tahmin edilen sektörde çalışan sayısı ise yaklaşık 150 bin. Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) verilerine göre sektör 2013’te yüzde 12 büyüyerek 61.6 milyar TL’ye ulaştı.
Yenibiris.com’da, 2014 yılında en fazla iş ilanı verilen sektörler arasında bilişim 7. sırada yer alıyor. Başta yazılım uzmanı olmak üzere bu dönemde aranan kişi sayısı 10 bine yakın. Sektördeki firmalar en çok yazılım uzmanı ve teknoloji satışında uzman kişileri arıyor. Yazılımda en fazla talep görenler ise sırasıyla.NET yazılım uzmanı, ASP.NET yazılım uzmanı, mobil yazılım uzmanı, web yazılım uzmanı, PHP yazılım uzmanı ve Front End yazılım geliştirme uzmanı. Doldurmakta en zorlanılan pozisyonların başında Java yazılım geliştiricisi geliyor. En çok aranan ilk 10 pozisyonun dağılımı ise yaklaşık olarak şöyle…
Hangi Alanda Kaç Kişi Alınacak
1-Yazılım Uzmanı % 16 – 1600 kişi
2-Satış Temsilcisi % 12 – 1200 kişi
3-Sistem ve Network Uzmanı % 10 – 1000 kişi
4-Grafik/Web Tasarım Uzmanı % 7 – 700 kişi
5-Veritabanı Yöneticisi % 5 – 500 kişi
6-Teknik Servis Elemanı % 5 – 500 kişi
7-Yönetici Asistanı/Sekreter % 3 – 300 kişi
8-SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Uzmanı % 3 – 300 kişi
9-Yazılım Test Uzmanı % 2 – 200 kişi
10-Eğitim Destek Elemanı % 2 – 200 kişi
Bol pratik çok önemli
Bilişim sektörüne girmek isteyenlerin İngilizce kaynakları takip ederek kendi kendini yetiştirmesi, lisans ve sertifika eğitimlerinden daha değerli görülüyor. Sektörün yüzde 35’inin “alaylı” olduğunu söyleyen BTOS Bilişim Danışmanlık Genel Müdürü Savaş Doğan, kendini geliştirmek ve diğer yeni mezunlardan bir adım öne geçmek isteyenlerin çok okuyup bol bol kod yazmalarını, geliştirdiği projeleri Github gibi sistemlere koyup bunu CV’lerinde belirtmelerini öneriyor. Doğan, “Eğer ilgi duydukları teknolojiler Oracle veya Microsoft şirketlerinin teknolojileri ise bu firmaların sertifikasyon programlarını edinmeleri de güzel olur. Ancak, işverenlerin büyük bir bölümü için önemli olan ne diploma ne de sertifika. Önemli olan verilecek işi doğru ve zamanında yapmaları” diyor.
Bilişim, işsizliğin görülmediği, tam tersine nitelikli eleman konusundaki açığın giderek arttığı bir sektör. Çalışan sayısının 150 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.
Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) verilerine göre Türkiye bilgi ve iletişim sektörünün büyüklüğü 2013 yılında yüzde 12 büyüyerek 61.6 milyar TL’ye ulaştı. Aynı yıla ait toplam ihracat rakamı ise 1.3 milyar TL oldu. Yazılım uzmanından satış temsilcisine, web tasarım uzmanından veritabanı yöneticisine kadar birçok alanda iş fırsatı sunan sektörde Yenibiris.com verilerine göre en çok yazılım uzmanı aranıyor.
BİLİŞİMDE KARİYER VE İŞ OLANAKLARI
Şirketlerin geliştirmekte oldukları projelerin büyük çoğunluğunu web tabanlı projeler oluşturuyor. Bu projelerde tercih edilen teknolojiler ise şirkete ve projeye bağlı olarak değişkenlik göstermekte. Küçük ve orta ölçekli projelerde daha çok ASP.NET (C#) veya PHP (Laravel/Zend/Codeİgniter) tercih edilirken, büyük olanlarda Java öne çıkıyor. Web projelerinin vazgeçilmezlerinden HTML/CSS/JavaScript ise ilk 3’te yer alıyor.
IT MÜDÜRÜ 15 BİN TL
BTOS Bilişim Danışmanlık’ın 2014 yılı bilişim insan kaynakları raporuna göre maaşlar deneyim süresine göre 1200 TL ile 15000 TL arasında değişiyor. Mobil yazılım konusunda da Android ve iOS geliştiricileri aynı oranda talep görse de, maaş aralıkları açısından iOS geliştiricilerinin biraz daha şanslı görünüyor. Deneyimsiz adayların ilk işlerini daha kolay bulabilmesi konusunda C# (ASP.NET), PHP ve PL/SQL alanında daha fazla iş fırsatı olduğu söylenebilir. On yıl ve üzeri tecrübesi olanların ise beklentilerini karşılayabilecek yeni fırsatlar bulma ihtimali ise zorlaşıyor.
BİLİŞİM SEKTÖRÜNDE NASIL BAŞARILI OLUNUR
Sektörde çalışmak isteyenlerin ilgili alanda eğitim görmesi, sertifikalı eğitimlere katılması çok önemli ancak kişinin farklı yerlerde staj yapması, çeşitli projelerde görev yaparak kendini geliştirmesi gerekiyor. Son dönemde güçlü iletişim ve yönetsel beceriler de önem kazandığından adayların kişisel gelişimlerine de yatırım yapmaları öneriliyor.
Kaynak:Yenibiris.com sitesinde Yazar Didem Tekin