Geleceğin Meslekleri: Bizi Neler Bekliyor ve Ne Yapmalıyız?

 

Dijital dönüşüm, yeni nesil teknolojiler, yapay zeka, robotlar vs. derken herkesin aklında benzer sorular var:Gelecekte bugün yaptığımız işleri yapıyor olacak mıyız? Çocuklarımızı geleceğin mesleklerine nasıl hazırlarız?

İlginç bir notla başlamakta fayda var:

2018 yılında iş dünyasında çalışan robot sayısı maksimum seviyeye ulaştı. Ancak aynı dönemde dünya çapında işsizlik oranı da %5.2’ye düştü. Bu son 38 yılın en düşük seviyesi.

Son 38 yılda teknoloji gelişmedi mi? Buna anca gülünür. İnsanlık tarihinde görülmemiş ölçüde büyük bir teknolojik dönüşüm yaşadık. Dolayısıyla teknoloji insanları işsiz bırakır demek için henüz erken.

Ancak bundan sonraki yıllarda yaşayacağımız teknolojik dönüşümün, bu zamana kadar tanık olduğumuzdan kat kat daha hızlı ve büyük ölçekte olacağını vurgulamakta da fayda var.

UpWork CEO’su Stephane KadrielDünya Ekonomi Forumunda yaptığı bir konuşmada geleceğin meslekleri ile ilgili aşağıdaki öngörülerde bulunuyor:

  • Yapay zeka ve robotik gibi teknolojiler daha fazla iş alanı açacak. Tıpkı şu anda da olduğu gibi.
  • Meslek eksikliği gibi bir durum olmayacak ama; gerekli adımları şimdiden atmazsak çalışan açığını dolduracak beceriye sahip insan bulmakta zorlanabiliriz.
  • Uzaktan çalışma yaygınlaştıkça, şehirlerde yetenekli insan sayısı azalacak. Yeni teknolojiler insanlara mekandan bağımsız, istedikleri yerden, şehirden çalışma fırsatını verecek.
  • 2027 itibarıyla işgücünün çoğu freelance olacak.
  • Teknolojik dönüşümler yaşanmaya devam edecek. Dolayısıyla “sürekli yeni beceriler kazanma” ihtiyacı, yaşam boyu devam eden bir gereklilik haline gelecek.

Stephane Kadriel’e göre bu dönüşümlerin yaşanmaması mümkün değil. Bu aşamada odaklanmamız gereken mesele bu duruma nasıl adapte olacağımız. Burada da iş dünyasının geleceğine yatırım yaparken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar var:

Eğitimi baştan düşünmek

Hızlı teknolojik dönüşümler, yeni becerileri hızlı bir şekilde öğrenme ihityacı getiriyor. Ancak günümüzün eğitim sistemi çok hantal ve değişen dünyaya adapte olmakta zorlanıyor.

Yaşam boyu öğrenmeyi teşvik edecek yeni bir eğitim sistemine ihtiyacımız var. Ayrıca eğitim sisteminin makinaların yapamayacağı girişimcilik, takım çalışması gibi becerilere odaklanması gerekiyor.

Sosyal Güvenlik Sistemini Dönüştürmek

Günümüzün vergi, sağlık hizmetleri, işsizlik sigortası, emeklilik sistemleri sanayi devriminin ürünü. İnsanların çoğunun kadrolu olarak ömür boyu çalıştığı yapılara uygun olarak düşünülmüş. Ancak tüm bu sitemler gelişen teknolojiyle birlikte işlemez hale geliyor.

Bu tarz sosyal yardım sistemlerinin, tam zamanlı çalışanların oluşturduğu bir yapıya göre değil, verimli bir işgücünü destekler şekle uygun hale getirilmesi gerekiyor.

Sosyal destek sistemlerinin daha adil ve herkesi kucaklayacak, yarı zamanlı çalışmayı da destekleyecek şekilde organize edilmesinde fayda var. Bu aşamada evrensel temel gelir gibi modellerin tartışılması da oldukça önemli.

İnsanlara Daha Fazla Özgürlük ve Esneklik Sağlamak

Hem hükümetlere hem de özel sektöre düşen görev çalışanların özgürlüklerini desteklemek. Uzaktan çalışmayı, esnek saatleri destekleyecek düzenlemeler yapılmalı. Özellikle yeni ebeveyn olan aileler, bekar anne babalar, engelli vatandaşlar için ofiste çalışmak her zaman kolay olmuyor. Evden ve kendilerine uygun saatlerde çalışmak bu insanların, özellikle de kadınların  iş gücüne katılımını artırabilir.

Yeni dünyanın teknolojileri, yaşam biçimleri ve ihtiyaçları bu tarz bir sistemin gerekliliğini en üst seviyeye taşıyor olacak.

 

kaynak : geleceksimdi.com 

Bu içeriği beğendiyseniz paylaşır mısınız?

Comments are closed.