GİRİŞİMCİLERE 3 YENİ DESTEK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, iş fikri olan girişimcilere, büyük firmalarla işbirliği yapma fırsatı sunacakları belirterek, “Genç teknogirişimcilerimizi projelerini hazırlamaya ve bu yeni programdan yararlanmaya davet ediyoruz” dedi.

 

TÜBİTAK’ın 3 destek programının tanıtımı ve sonuçlarının açıklanması amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Işık, bu tür destek programlarının duyurulmasında önemli bir görev üstlenen basına teşekkür etti.

Son 11 yılda önemli ilerleme sağlanmış olsa da henüz Türk milletine yakışan bir seviyeye erişilemediğine işaret eden Işık, orta seviye ülke konumundan gelişmiş ülke düzeyine çıkabilmek için, her açıdan rekabetçi ve yenilikçi reel sektör oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Ar-Ge harcamaları konusunda iyi bir ivme yakalandığını ve bunun artırılarak sürdürülmesi gerektiğinin altını çizen Işık, “Yıllık 500 milyar dolar ihracat yapacaksak, üretimde yüksek teknolojili ürünlerin payını en az yüzde 20 seviyesine çıkarmalıyız. Ülkemizdeki toplam Ar-Ge harcamalarının milli gelir içindeki payı 2002’ye göre yaklaşık 2 kattan daha fazla arttı ve yüzde 1 seviyesine ulaştı. 2023 yılında bu rakamı yüzde 3 seviyesine ulaştırmak zorundayız. 2023 yılında toplam Ar-Ge harcamamızın 60 milyar dolar olmasını ve bunun 40 milyar dolarının özel sektör marifetiyle, 20 milyar dolarının da kamu kaynaklarıyla yapılmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

Destek programları yenileniyor

Destek programlarını, reel sektörün ve üniversitelerin de talebini dikkate alarak sürekli güncellediklerini, gerekirse yeni programlar da oluşturduklarını dile getiren Işık, bugün ilk kez açıklanan, iş fikri olan girişimciye büyük firmalarla işbirliği fırsatı sunan “1512-B Programı”na ilişkin şu bilgileri verdi: “Halihazırda uyguladığımız 1512 programıyla, teknogirişimcilere iş fikirlerinin ticarileşmesi için eğitim, iş rehberi ve 100 bin lira sermaye desteği veriyoruz. Bugüne kadar 239 girişimcimiz bundan yararlandı. Aynı desteği bakanlık olarak da teknogirişim sermaye desteği olarak da veriyoruz ki bin 300’den fazla girişimcimiz de bu destekten faydalandı. Yeni açtığımız 1512-B Programıyla da destek verdiğimiz girişimcileri büyük firmalarla buluşturmaya başlayacağız.

Ortaklar

1512-B Programına ortak olan 11 “büyük firmanın” bulunduğunu anlatan Işık, bunların Avea, Borusan, COMODO Yazılım, E-Kent Teknoloji ve Ödeme Sistemleri, General Elektrik, Intel, Kale Seramik, Kordsa, TOFAŞ, Türk Ekonomi Bankası ve Türk Telekomünikasyon olduğunu söyledi.

Fikri Işık, bu 11 firmanın 30 konu başlığında girişimcilerden proje bekleyeceğini belirterek, “Firmalar en az 3 girişimciye, girişimci başına 10 bin liralık, toplamda da 30 bin liralık çekirdek sermaye desteği verecek. Yine en az 3 girişimciye, ofis alanı ya da 12 ay boyunca aylık 500 lira kira yardımı, ayda 1 gün teknik uzman personel desteği ile ayda 1 tam gün iş geliştirme desteği verecek. 1512-B çağrısı nisan ayında açılacak. Kazanan girişimciler, hem TÜBİTAK’ın desteğini hem de bu firmaların desteğini alacaklar. Genç teknogirişimcilerimizi projelerini hazırlamaya ve bu yeni programdan yararlanmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

1514 Girişim Sermayesi Destekleme Programı-1

TÜBİTAK’ın, “1514 Girişim Sermayesi Destekleme Programı-1″in sonuçlarını da aktaran Işık, erken aşama teknoloji firmalarının finansman sorununun çözümünde risk sermayesi ve girişim sermayesi fonlarının çok önemli olduğunu söyledi.

Geçen yıl uygulamaya konulan programa Türkiye’de ya da yurt dışında faaliyet gösteren fon yöneticileri ve aday fon yöneticilerinin başvurabildiğini belirten Işık, şöyle devam etti:

“Girişim sermayesi fonlarına toplam fon büyüklüğünün yüzde 20’sine varan oranda azami 15 milyon lira hibe desteği verebiliyoruz. Programın 2013 yılı çağrısına, 16 proje başvurusu yapıldı. Bunlardan 2 fon yöneticisini ve 6 aday fon yöneticisini destekleme kararı aldık. Dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan bu programla, 6 yeni fonun kurulmasını sağlayacak adımı atmış bulunuyoruz. Teklifleri kabul edilen fonların taahhüt ettikleri toplam fon büyüklüğü 430 milyon lira. TÜBİTAK katkısı ise maksimum 86 milyon lira olacak. Fonun taahhüt ettiği para toplanınca ve destek olunacak erken aşama teknoloji firması tespit edilince, TÜBİTAK kendi payını fona aktaracak.”

Program kapsamında desteklenecek fonları da açıklayan Işık, fon yöneticilerinin; Gözde GSYO AŞ ve TRPE Venture Capital olduğunu, aday fon yöneticilerinin ise Anka Capital Management, Angelwings Ventures, Ekin, Erih Finansal Hizmetler AŞ, Ida Capital ve Profectus’den oluştuğunu söyledi.

Ar-Ge kapasitesini artırmak isteyenlere mentor desteği

Bakan Işık, “1601 Yenilik Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik Destek Programı”na ilişkin sonuçları da açıkladı.

TÜBİTAK’ın, bu programla Ar-Ge kapasitesini artırmak isteyen firmalara mentor (rehber) desteği vereceğini anlatan Işık, birinci aşamada mentorluk sistemini geliştiren danışmanlık şirketlerine en fazla 100 bin lira bütçeli hibe desteği vereceklerini bildirdi.

İkinci aşamada ise danışmanlık şirketlerinin hazırladığı mentorluk sistemlerinin belirlenen KOBİ’lere uygulanması için, ilk aşamayla birlikte toplam 400 bin lirayı geçmeyecek şekilde destek vereceklerini belirten Işık, bu çağrıya da 33 başvuru yapıldığını ve bunlardan 6’sının desteklenmeye uygun bulunduğunu kaydetti.

Bu içeriği beğendiyseniz paylaşır mısınız?

Comments are closed.