Yaklaşık üç senelik sıkı bir takip sonucu kuruluş onayı alınan Süleyman Demirel Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu’nun Isparta’mıza,ülkemize ve havacılık sektörüne hayırlı olması ve bir an önce faaliyete geçmesi dileğiyle kuruluş gerekçelerini kısaca özetlemek istedim.
21.yüzyılda dikkati çeken en önde gelen gelişmelerin içinde sivil havacılık sektöründeki ilerlemeler özellikle dikkati çekmektedir. Çünkü, hızlı ve güvenli ulaşım günümüzde modern yaşamın en önemli bileşenlerinden birini oluşturmaktadır. Zamanın ve güvenliğin sürekli değer kazandığı çağdaş yaşamın temel unsurlarından birisi kuşkusuz hava ulaşımıdır. 1903 yılındaki Wright kardeşlerin ilk motorlu uçuşlarının üzerinden sadece bir yüzyılı aşkın bir süre geçmesine karşın, gelinen nokta; on binlerce uçak, binlerce havalimanı – hava yolu şirketi, yılda milyonlarca uçuş, milyarlarca yolcu taşımacılığıdır. Bu inanılmaz gelişme her geçen gün daha da ileriye gitmekte, sivil hava ulaşımı diğer ulaşım seçenekleri arasında daha da öne çıkmaktadır.
Dünya havacılığındaki gelişmelere paralel olarak, Ülkemiz 1983 yılında özel sektöre de sivil havalimanları ve hava yolu işletim hakkı verilmesiyle, sivil havacılık faaliyetlerinde yeniden gelişim sürecine girmiştir. 2000’li yıllarında uygulanan destekleme politikaları ile sektörde mal ve hizmet çeşitliliği hızla artmaya başlamış ve son on yıl içinde adeta atılım yapmıştır. Bu gelişmeler, eğitim sektörüne de yansımış ve sivil havacılık sektöründe eğitim-öğretim veren yüksek öğretim kurumlarının sayısı ve kalitesi yükselişe geçmiştir. 2014 yıl sonu itibariyle Ülkemiz Sivil Havacılık Sektörü yapısının aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
Sivil havacılık sektörünün dünyada ve ülkemizde giderek artan bir talep görmesi bu sektörde iş gücü talebini de giderek cazip hale getirmektedir. 1992 yılında kurulan Süleyman Demirel Üniversitesi olarak bu iş gücü talebini karşılayarak bireylerin yetişmesine katkıda bulunmak amacı ile üniversitede Sivil Havacılık Yüksel Okulu açılması için gerekli faaliyetlere başlanmıştır. Süleyman Demirel Üniversitesinin bulunduğu şehir olan Isparta bir kampüs şehri olup bünyesinde 2015 yılı itibari ile ön lisans,lisans ve lisansütü toplam yaklaşık 72.000 öğrenciyi barındırmaktadır. Üniversite hem akademik açıdan hemde altyapı açıdan Akdeniz bölgesinin önemli bir üniversitesi olup, ülkemizde 1992 yılında kurulan üniversiteler arasında en iyi imkanlara sahip, proje üreten, ulusal ve uluslararası bilime katkı sağlayan bir üniversitedir.
TÜBİTAK 2209 Öğrenci projelerinde son üç yıldır üniversiteler arasında ülke birincisi ve son dört yıldır 1.005 öğrenci projesi kazanan Süleyman Demirel Üniversitesi; yılda ülkemizde desteklenen projelerin % 36’sını gerçekleştirmiştir.
Süleyman Demirel Üniversitesi son dört yılda Bilimsel Araştırma Programı (BAP),Avrupa Birliği, TÜBİTAK, BAKA, KOSGEB, Kalkınma Bakanlığı,Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı SANTEZ programı ile çeşitli Bakanlıklarca tarafından desteklenen 2.002 proje gerçekleştirmiştir, ülkemizde en çok proje desteği alan üniversiteler arasında yer almaktadır
Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Merkezleri ve akademisyenleri; Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı NASA ile de ortak projeler de yer almakta olup, milli Gururumuz ATAK Helikopteri, NATO ülkeleri tarafından kullanılması planlanan yeni nesil savaş uçağı F-35 projesi, Milli nakliye uçağımız Koca Yusuf A400 M Atlas projesi, Milli insansız hava aracımız ANKA projelerinde görev almıştır. Sanayi sektörlerine yönelik olarak yerli üç boyutlu yazıcı imalatı ve satışını gerçekleştiren ilk devlet üniversitesi Süleyman Demirel Üniversitesidir.
Havacılık sektörü açısından Isparta ili 1997 yılında açılan Süleyman Demirel Havalimanı faaliyete geçmesi ile düzenli uçuş ve seyrüseferle ile tanışmıştır. Isparta Süleyman Demirel Havalimanı(IATA: ISE, ICAO: LTFC) 1997 yılında hizmete girmiştir. Isparta, Burdur il merkezleri ile Keçiborlu, Dinar ilçe merkezlerinin ortasındadır.Isparta Süleyman Demirel Havalimanı toplam 5400 m²`lik iç ve dış hat ortak kullanımlı 1.500.000 yolcu / yıl kapasiteli terminali mevcuttur.Hava limanında 3000×45 metre boyutunda 120 PCN mukavemetinde bir adet beton pist ve 5 uçak kapasiteli, 220×100 ebadında 120 PCN mukavemetinde beton apronbulunmaktadır. Türk Hava Yolları (THY) tarafından haftanın 7 günü Isparta Süleyman Demirel Havalimanı-İstanbul Atatürk Havalimanı karşılıklı seferleri icra edilmektedir.
Havalimanıçok yoğun bir şekilde farklı okullar tarafından pilotaj eğitimi amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca farklı dönemlerde İrandan charter seferleri düzenlemektedir. Havaliamanında konuşlanmış olan tamir bakım ve boya hangarı (Türk Hava Kurumu & Asal Havacılık ortaklığı) faaliyetlerine devam etmektedir. 2016 yılından itibaren Ankara Etimesgut`ta bulunan Kara Havacılık Okulu Isparta`ya taşınması için gerekli yatırımlar yapılmış ve havalimanının Askeri sivil ortak kullanımı mümkün olacaktır. Ayrıca bu bölge içerisinde eğitim amaçlı Etimesgut Kara Havacılık Okulu’ na ait yeni bir eğitim pisti yapılacaktır. Sivil havacılık Yüksek okulu için gerekli olan uçuş eğitim pist ve havalimanı alt yapısı Isparta da mevcut olup, Kara Havacılık Okulununda gelmesi ile daha da uygun bir ortam oluşabilecektir. Kara Havacılık Okulunun Isparta ya gelmesi ile bu konuda yetişmiş eğitimli akademik askeri personellerden Sivil Havacılık Okulu programlarındaki eğitici altyapı desteği sağlanmış olacaktır. Uzun vadede hükümetimizin desteği ile Havalimanında tamir bakım ve onarım sektörlerine yönelik teşvikli yatırım desteklerinin işletmelerin çoğalması beklenmektedir. Batı Akdeniz bölgesinde havacılık yatırımı bölgesel yatırım teşvikleri arasındadır. Havacılık ile yapılan AR-GE’ler 5.bölge yatırım teşviklerinden ve yatırımın niteliğine göre stratejik yatırım teşviklerinden yararlanmaktadır. Bu sektörlerin havalimanı bünyesinde desteklenmesi ile öğrencilerin teorik eğitimin yanı sıra pratik eğitimlerinin ve staj imkanlarının da sağlanabileceği bir ortam oluşmuş olacaktır.
Süleyman Demirel Üniversitesi, Sivil Havacılık Yüksek okulu, Uçak Gövde-Motor, Pilotaj,Uçak Elektrik-Elektronik, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği ve Hava Trafik Kontrol Bölümlerinde eğitim-öğretim yapması planlanmaktadır. Sivil Havacılık sektörünün talepleri doğrultusunda eğitim dili İngilizce olması planlanan öğrenciler İngilizce hazırlık sınıfı okuması beklenmektedir.. 5 ana bilim dalında faaliyet göstermesi planlanan Süleyman Demirel Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek okulu, başlangıçta Süleyman Demirel Üniversitesi Kampüsünde eğitim öğretimine başlaması planlanmakta olup ilerleyen dönemlerde eğitim kampüsünü Süleyman Demirel Havalimanı yakınlarına taşınması hedeflenmektedir.