6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 10. maddesinin son fıkrası şu şekildedir:
“(5) Genel Müdürlüğün Teknik Hizmetler Sınıfına ait kadrolarına Kamu Personel Seçme Sınavı (B) Grubu puan sırasına göre ilk defa açıktan atanacak personel, alım yapılacak her bir unvan için boş kadro sayısının üç katına kadar çağrılacak adaylar arasından Genel Müdürlükçe yapılacak sözlü sınav başarı sırasına göre atanır. Genel Müdürlük kadrolarına yapılacak atama ve nakil işlemlerine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.”
Bu fıkranın ayrıntıları, 30 Aralık 2014 tarihi itibariyle belirlendi. Yapılan yeni düzenlemeler şu şekildedir:
KARAYOLLARINDA HANGİ KADROLARA SÖZLÜ SINAVLA ALIM YAPILACAK?
Mühendis, Mimari Şehir plancısı, Matematikçi, İstatistikçi, Arkeolog, Grafiker, Çözümleyici, Programcı, Tekniker, Teknisyen…
EN YÜKSEK PUANLI 3 KATI ADAY SÖZLÜYE ALINACAK
Açılacak kadrolar için, 70 ve üzeri puan almış olup, başvuran adaylar arasında en yüksek KPSS puanına sahip 3 katı aday sözlüye alınacaktır.
SÖZLÜDE, MESLEKİ KONULAR YÜZDE 70 AĞIRLIĞINDA OLACAK
Sözlü konuları aşağıdaki şekilde olup, ilk fıkrada yer alan mesleki konular yüzde 70 ağırlığında olacaktır.
a) Genel Müdürlüğün faaliyet alanıyla ilgili olarak mesleği dahilinde bulunan konular (mesleki bilgisi),
b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, muhakeme gücü ve ifade yeteneği,
c) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu,
ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,
d) Genel yeteneği ve genel kültürü,
e) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı,
BAŞARI PUANI ARİTMETİK ORTALAMADAN OLUŞACAK
Atamaya esas başarı puanı, sözlü sınav ile KPSS puanının aritmetik ortalamasından oluşacaktır. Sözlü sınavda başarılı sayılabilmek için, Sınav Komisyonu üyelerinin yüz tam puan üzerinden verdikleri puanların aritmetik ortalamasının en az yetmiş olması şarttır.
ATANACAK KİŞİLER NÜFUSA KAYIRLI OLDUĞU İLE ATANAMAYACAK
Bu konudaki düzenleme şu şekildedir:
MADDE 16 – (1) İlk defa atanacak adaylar kendisinin veya eşinin halen veya daha önce nüfusa kayıtlı olduğu;
a) Merkez nüfusu 100.000’in altında olan il veya ilçeye ve bu ilçenin bağlı olduğu ilin merkez nüfusu 100.000’in altında olan diğer ilçelerine,
b) İl veya ilçe merkezi nüfusu 100.000’in üstünde olmakla birlikte, bu ile bağlı ilçelerden nüfusu 100.000’in altında olan diğer ilçelere,
atanamazlar.
ZORUNLU ÇALIŞMA SÜRESİ
Karayollarında, mühendis, mimar, şehir plancısı ve tekniker unvanlı personel zorunlu çalışma süresine tabidir. Karayolları Genel Müdürlüğü Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğe göre bu unvanlarda çalışanların 3. bölgede 4 yıl, 2. bölgede 5 yıl, 1. bölgede 6 yıl hizmet etmesi gerekmektedir. Ancak eş ve sağlık durumu özrü varsa bu kural uygulanmamaktadır.
Kaynak: memurlar.net