LEADERA Projesi 2013 Çağrısı Açılacaktır

LEADERA PROJESİ 2013 ÇAĞRISI AÇILACAKTIR

PROGRAMIN AMACI
LEADERA Projesi, Avrupa Komisyonu tarafından AB 7. Çerçeve Programı kapsamında desteklenen ve TÜBİTAK’ın  da ortak olarak yer aldığı bir projedir.
LEADERA ERA-NET projesinin amaçları;
•    Avrupa Birliği öncü alanlarında yapılan inovatif ve teknolojik araştırma ve geliştirme çalışmalarını koordine etmek
•    Uluslararası araştırma ve teknolojik geliştirme projelerini fonlayarak, program dahilindeki özel ve kamu kuruluşlarını Avrupa seviyesinde yeni kaynaklar sağlamaktır.

ULUSLARARASI ORTAK PROJE TEKLİF ÇAĞRISI
Proje ortağı ülkelerdeki araştırmacıların işbirlikleri kurarak, belirlenen konularda ortak bir araştırma projesi yürütmesine olanak sağlamak amacıyla oluşturulmuş LEADERA projesi çağrısında yer alan, ulusal fon sağlayan ve bilim ve teknoloji alanlarında politika belirleyen kuruluşlar şunlardır:
•    The Department for Economic Affairs, Tourism and Technology of the Lower Austrian Government (WST3)– Lower Austria, Avusturya
•    Direction Générale Opérationnelle Economie, Emploi & Recherche (DGO6) – Wallonia, Belçika
•    The Department for Competitiveness and Knowledge of Alsace Region , Fransa
•    Agency for Innovation and Development of Andalusia, İspanya
•    Basque Government,  İspanya
•    Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye
•    The Regional Authority of Western Greece, Yunanistan
•    FOEN Federal Office for the Environment, İsviçre

ÇAĞRI ÖZEL ŞARTLARI:

LEADERA Projesi 2013 Çağrısı
LEADERA Projesi 2013 Çağrısı 2 aşamalı bir çağrı olarak 14 Ocak 2013 tarihinde başlatılacak olup çağrı kapsamındaki proje ön başvuruları 15 Mart 2013, tam proje başvuruları ise 28 Haziran 2013 tarihine kadar alınacaktır.
Çağrının amacı, aşağıda belirtilen altı öncelikli alan için stratejik araştırma ve teknoloji temelli inovasyon/uygulamalı araştırma alanında uluslararası (birden fazla ülkenin katılımıyla oluşturulacak) yenilikçi Ar-Ge projelerinin desteklenmesidir.

LEADERA 2013 çağrısı konuları aşağıdaki gibidir:
1.    e-Sağlık – Hastalar ve medikal servisler için ICT çözümleri. Telesağlık / evde bakım ve klinik bilgi sistemleri.
2.     Koruyucu Tekstil – Koruyucu dokumalar. Arama-kurtarma ekipleri, itfayeciler, spor gibi profesyonel veya amatör faaliyet kıyafetlerinde kullanılacak kumaşlar.
3.    Akıllı Evler – Yaşam odaklı yaklaşımlar. Evler ve işyerleri için altyapı sistemleri. Isıtma-soğutma, havalandırma sistemleri, yaşlı ve bağımlı kişilerin hayatını kolaylaştıracak sistemler, enerji harcaması için yeni ölçme sistemleri vs.
4.    Geridönüşüm –Geridönüşüm, hammadde kullanımını ve atığı azaltarak enerji verimliliğine de katkı sağlamaktadır. Bu geniş ve çeşitlilikli alanda bir önemli pazar da elektrik ve elektronik atıklar olabilir.
5.    Biyo-temelli ürünler – Dönüştürülebilir hammaddelerin inovatif kullanımı. Bitki, ağaç gibi yenilenebilir, biyolojik hammaddelere dayalı tüketici ürünleri ve endüstriyel ürünler. Biyoplastikler, enzimler, ilaçlar vs.
6.    Yenilenebilir Enerjiler – Rüzgar, güneş, biyo, termal, dalga, gel-git, sıcakhava, su gücü, hidrojen ve yakıt hücreleri gibi konular.

Çağrı ile İlgili Önemli Bilgiler:
•    Uluslarası çağrı, proje ortağı ülkelerden en az iki farklı ülkeden en az iki ortağın oluşturduğu konsorsiyumlar tarafından sunulan projelere açık olacaktır.
•    Konsorsiyum ortakları şu ülkeler/bölgeler arasından seçilebilir: Belçika, Avusturya, Fransa, İspanya, İsviçre, Yunanistan,
•    Proje süresi maksimum 36 ay olabilir.
•    Tek ortağın proje bütçesi toplam proje bütçesinin %70’inden fazla olamayacaktır.
Başvuru süreci:

  • Çağrı kapsamında oluşturulacak konsorsiyumların koordinatörleri tarafından 15 Mart 2013 saat 17:00’a kadar LEADERA On-line Başvuru Sistemi kullanılarak bütün ortaklar adına ön başvuru gerçekleştirilecektir.
  • Ön başvuru aşamasından geçen projelerin bilgileri koordinatörlere iletilecektir.
  • Ön başvuru aşamasından geçen projeler için tam proje metni hazırlanacak ve yine LEADERA On-line Başvuru Sistemi kullanılarak 28 Haziran 2013 saat 17:00’a kadar tam başvuru sunulacaktır.
  • Çağrı hakkında daha fazla bilgi almak için LAEDERA Sayfasını ziyaret ediniz.

TÜBİTAK BAŞVURUSU İLE İLGİLİ ÖNEMLİ HUSUSLAR:

  1. Tam Proje başvurusunun TÜBİTAK’a ve uluslararası ortak destek programına eş zamanlı olarak yapılması zorunludur.
  2. TUBİTAK’a yapılacak proje başvurusu 1509-TÜBİTAK ULUSLARARASI SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI’na yapılmalıdır.
    (Lütfen 1 Kasım 2010 tarihinde yürürlüğe giren güncel Uygulama Esasları’nı okuyunuz.http://www.tubitak.gov.tr/tubitak_content_files//TEYDEB/1509/basvuru/1509_Uygulama_Esaslari.pdf)
  3. 1509-Uygulama Esaslarının 4 üncü maddesindeki kuruluş tanımına uyan tüm sermaye şirketleri proje başvurusunda bulunabilir. Üniversite ve araştırma kuruluşları programa başvuruda bulunamazlar. Ancak, özel sektör kuruluşları projeleri dahilinde üniversite ve araştırma kuruluşlarından hizmet alımı yapabilir.
  4. Proje destek başlangıç tarihi, proje önerisinin PRODİS (Proje Değerlendirme ve İzleme Sistemi) üzerinden gönderildiği başvuru tarihinin bulunduğu ayın birinci günü veya başvuru tarihini takip eden herhangi bir ayın birinci günü olarak kuruluş tarafından belirlenir. Bu koşullara aykırı olmamak kaydıyla proje uluslararası projenin başlangıç tarihinden önce başlatılamaz.

İrtibat Noktası:
Ferhat Güner
Bilimsel Programlar Uzmanı
TÜBİTAK
TEYDEB (Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı)
ELOTEG (Elektrik ve Elektronik Teknolojileri Grubu)
Tel: +90 312 468 53 00 / 1217
e-mail: ferhat.guner@tubitak.gov.tr

Bu içeriği beğendiyseniz paylaşır mısınız?

Comments are closed.