AR-GE PROJESİ TAMAMLANAN PROTOTİP ÜRÜNÜN TANITIMI VE PAZARLANMASI İÇİN BİR YILDA 75.000 TL’YE KADAR HİBE DESTEĞİ VERİLİYOR

GİRİŞ
TÜBİTAK ya da KOSGEB’den Ar-Ge ve yenilik projesi tamamlanarak prototipi oluşan yeni ürünün yurt içi tanıtımı ve pazarlama faaliyetinin 25.000 TL’ye kadar, yurt dışı tanıtımı ve pazarlama faaliyeti için 50.000 TL.’ye kadar faaliyet sayısına bakılmaksızın bir yıllık süre içinde fuara katılım, seyahat, reklam, ürün kataloğu vb. giderler için  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı hibe destekleri vermektedir (20.06.2013 R.G). Prototip ürün projesinin tamamlandığı tarihten itibaren 5 yıl içinde Bakanlığa her zaman için başvuruda bulunabiliniyor. Bu konudaki detaylı bilgileri şu linkten elde edebilirsiniz: “http://sagm.sanayi.gov.tr/DocumentList.aspx?catID=4352&lng=tr”.

 

Aşağıda okuyucuya ilk incelemede önemli olacağını düşündüğümüz bazı hususlara yer verilmiştir.

 

 

DESTEKLENECEK FAALİYETLER ŞÖYLEDİR:

 

Destek Kalemleri Üst Limitleri 

 

1

 

 

Yurt dışı fuar giderleri

 

 

50.000 TL

2Yurt içi fuar giderleri25.000 TL
6Broşür4.000 TL
7Katalog6.000 TL
8Flaş bellek5.000 TL
9e-ticaret sitesi üyeliği5.000 TL
10Yazılı medya gideri5.000 TL 

 

Desteklenecek Üst Limit75.000 TL
  

 

 

BAŞVURU

 

Prototip ürün projesinin tamamlandığı tarihten itibaren 5 yıl içinde Bakanlığa her zaman için başvuruda bulunabiliniyor.  Tanıtım ve pazarlama başvuru dosyası ile başvuru dosyasının CD ortamında kaydedilmiş bir kopyası, elden Bakanlığa teslim edilir.

 

Ayrıca, Bakanlık internet sitesi üzerinden oluşturulacak uygulama üzerinden de elektronik ortamda başvuru yapılabiliniyor. Başvurular Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilip, karara bağlanıyor. Daha sonra Bakanlık ile firma arasında yapılan sözleşmenin imza tarihinden başlayarak süresi bir yıldır.

 

DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ

 

Başvurular, değerlendirme kriterleri ve alt değerlendirme kriterlere göre değerlendirme komisyonu üyelerince ayrı ayrı puanlanır, puanların ortalaması alınarak değerlendirmeye esas teşkil edecek puan belirlenir ve elli (50) ve üzeri puan alan başvurular destek listesine alınır,

 

Değerlendirmede belirleyici ana kriterler şöyledir:

 

  • Katma Değer Yaratma Potansiyeli,
  • Teknoloji Düzeyi,
  • Arge projesi tamamlandıktan sonra başvurunun hemen yapılıp yapılmadığı,
  • Ürünün Türkiye ve Dünya çapında bir yenilik içermesi,
  • Mikro ve Küçük işletmelere daha çok puan,
  • Söz konusu prototip ürün için patent alınmış ya da alınmak için başvuru yapılmış ise, bu programa kabul edilmek için yapılan değerlendirmede daha yüksek puan alıyor,

 

 

ÖDEMELER

 

– Ödemeler, sözleşmede belirtilen ödeme planı çerçevesinde Türk Lirası cinsinden yapılır.  Harcama ve gider faturalarının ödemeleri yapıldıktan ve faaliyet tamamlandıktan en geç 15 gün içinde Bakanlığa gönderilir. Firma ön ödeme şeklinde avans isterse, bankadan sözleşme tutarı kadar teminat mektubu vermesi gerekiyor.

 

Ödemeler, aynen TÜBİTAK –TEYDEB avans ya da transfer ödemesinde olduğu gibi bankada birinde Bakanlık adına açılan hesaba yapılıyor.

 

SONUÇ

 

Söz konusu prototip ürün için mikro ve küçük işletme patent almış ya da alınmak için başvuru yapmış ise, bu programa kabul edilmek için yapılan değerlendirmede daha yüksek puan alıyor. Bu ve benzeri birleşik teşvikler için Ar-Ge projesini patent ile birlikte düşünmekte çok büyük avantajlar var. Biz yazılarımızda bu konulara değiniyoruz. Önemli olan her saniye mevcut bilgimizi pozitif yönde güncelleyerek, daha fazla katma değer yaratmak. Gerisi titreşim yasasına göre önümüze otomatik olarak geliyor.

Bir önceki yazımız olan Ar-Ge Projesini Tamamlayan Mikro ve Küçük İşletmelerin Seri Üretime Geçiş İçin Yatırımlarının %50’sine Kadar Hibe Verilmesi Esasları Belli Oldu başlıklı makalemizde ar-ge, ar-ge projesi ve destekler hakkında bilgiler verilmektedir.

kaynak:Prof. Dr. Atila BAĞRIAÇIK
Ar-Ge ve İnovasyon Danışmanı, YMM

Bu içeriği beğendiyseniz paylaşır mısınız?

Comments are closed.