Hoşgeldin Almanya!” Almanya-Türkiye Öğrenci Değişimi Projeleri Programı

almanyadegisim

“Willkommen Türkei! Hoşgeldin Almanya! Almanya-Türkiye Öğrenci Değişimi Projeleri” bir Robert Bosch Stiftung programıdır, Gençlik Köprüsü Türkiye-Almanya tarafından yürütülmektedir ve Türkiye’de Goethe-Institut Istanbul ile ortaklaşa gerçekleştirilmektedir.

2009 yılında hayata geçirilen program iki ülke arasındaki öğrenci değişimi projelerini desteklemektedir. Bu program Türkiye ve Almanya’daki öğrencilere diğer ülkeyi yakından tanıma ve yeni insanlarla tanışma imkanı sunmaktadır. İlk kez 2014/ 2015 yılları için Gençlik Köprüsü Türkiye-Almanya Robert Bosch Stiftung’un programını yürütecek. Gençlik Köprüsü partnerleriyle birlikte Almanya ve Türkiye arasındaki öğrenci ve gençlik değişmini daha da yoğunlaştırmayı hedefliyor. Gençlik Köprüsü Türkiye-Almanya ilk kez 2014/ 2015 yıllarında Robert Bosch Stiftung’un programını yürütecek.

17 Eylül 2014′ten itibaren program için yeniden başvurular kabul edilecektir.

Bu program, öğrencilerine ziyaret ve karşı ziyaret yoluyla diğer ülkeyi tanıma ve yeni bağlantılar kurma olanağı sunmak isteyen tüm ilkokul üstü Alman ve Türk okullarına yöneliktir. Programın amacı, Alman ve Türk öğrencilerini bir araya getirerek, fikirleri ve ilgi alanları doğrultusunda ortaklaşa bir proje hazırlatmaktır. Bunun için yoğun hazırlık ve değerlendirme çalışmalarının yürütülmesi koşullar arasında yer almaktadır. Ayrıca proje desteği için bir Alman ve bir Türk okulunun birlikte çalışması gerekmektedir.

Alman proje ortakları, an itibariyle kendileri ve Türk ortakları adına başvuruda bulunabilirler. 5. sınıftan itibaren tüm okul branşlarından başvurular kabul edilecektir.

Başvuru Sürecinde Değişiklikler

Son yıllara göre başvuru süreciyle ilgili bazı değişiklikler yapılmıştır: 2014/ 2015 yılı başvuruları için üç başvuru tarihi belirlendi ve ucu açık değerlendirmeler başvuru tarihlerinin ardından yapılacaktır.

Proje planlaması ve başvuru formunun doldurulması için son başvuru tarihinden ve başvuru dosyasını teslim etmeden en az iki ay öncesinden Gençlik Köprüsü Türkiye-Almanya ile iletişime geçmenizi rica ediyoruz. Bu şekilde başvurunuzun bir ön değerlendirmesi yapılabilecektir. Açıklanan son başvuru tarihleri sonrasında tarafımıza ulaşan başvurular dikkate ve değerlendirmeye alınmayacaktır.

Son Başvuru Tarihleri
15 Kasım 2014
15 Şubat 2015
15 Nisan 2015

Başvuru dosyanızın bize ulaşmasından sonra yaklaşık altı hafta içinde Gençlik Köprüsü Türkiye-Almanya tarafından olumlu veya olumsuz tarafınıza geri dönüş yapılacaktır. Projenizin olumlu değerlendirilmesi durumunda kabul yazısından yaklaşık bir hafta sonra destek süresi başlamış sayılıp bir yıl sonrasında da destek süresi sona ermiş olacaktır.

Başvurular, bir Seçim Kurulu tarafından ucu açık olarak değerlendirilecektir: en iyi proje önerileri teşvik edilmeye değer bulunup desteklenecektir. Toplamda en fazla 15 öğrenci değişim projesi olanağı sunulabilmektedir (her başvuru dönemi için 5 proje destek bulabilecek).

İstisnai durumlarda bir kardeş okulun bulunması için Gençlik Köprüsü Türkiye-Almanya yardımcı olmaya çalışacaktır. Ancak önerilen okulların nitelikleri için hiçbir garanti verilemez. Öneri sonrasında okullar arası anlaşmanın başarıyla sonuçlanması durumunda okullar proje desteği için başvurularını gerçekleştirebilirler. Aracılık işleminin başarıyla sonuçlanması halinde okullar, teşvik yardımı almaları için, ucu açık başvuruda bulunabilirler.

Gençlik Köprüsü Türkiye-Almanya planlama ve değişim sürecinin yürütülmesiyle ilgili hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Dışişleri Bakanlığı’nın Almanya ile ilgili seyahat ve güvenlik uyarıları dikkate alınmalıdır.

Proje Çalışması:

“Willkommen Türkei! Hoşgeldin Almanya! Almanya-Türkiye Öğrenci Değişimi Projeleri” programı, Almanya’da ve Türkiye’de bulunan okullar tarafından ortaklaşa yürütülen öğrenci projelerini desteklemektedir. Projenin planlanması ve yürütülmesi proje ortaklarının birlikte çalışmaları ile gerçekleşir. Proje konuları ögrencilerin ilgi alanları ve ürettikleri fikirler temelinde hem içerik, hem de metodolojik olarak serbest seçilip belirlenebilir. Proje konuları örneğin çevre, toplum, eğitim, müzik ve teknoloji ile ilgili olabilir ve el işi çalışmalarıyla, tiyatro ve müzik gösterileriyle, sergi ve benzeri tekniklerle de sunulabilir.

Kimler Başvurabilir?

Bir öğrenci grubu oluşturarak ortak bir proje yürütmek isteyen Almanya ve Türkiye’deki tüm okullar başvurabilir. Program, öğretmenleri ve danışmanları da dahil olmak üzere, 5. sınıftan itibaren öğrencileri teşvik eder. Her bir ülke için öğrenci grupları 10 ila 25 öğrenciden oluşmalıdır.

“Willkommen Türkei! Hoşgeldin Almanya!” programı ve ihalesi hakkında ayrıntılı bilgiye şu web sitelerinden ulaşabilirsiniz:

www.deutschtuerkischerschueleraustausch.de

www.genclikkoprusu.org

Bu içeriği beğendiyseniz paylaşır mısınız?

Comments are closed.