KÖRFEZ GEÇİŞİNİN MEVCUT PLAN ÜZERİNDEKİ MEKANSAL ETKİLERİ

KÖRFEZ GEÇİŞİNİN MEVCUT PLAN ÜZERİNDEKİ MEKANSAL ETKİLERİ

Körfez Geçişi ile kamu ve özel sektör yatırımları dikkate alınarak;

–           Kocaeli ne gibi tedbirler almalı?

–           Yatırımların artması İstanbul’un yayılması, sanayinin yeni yer seçimleri Kocaeli’nin kırmızı çizgilerini tehdit altına alacak mı?

–           Kocaeli bu potansiyelleri nasıl kullanmalı? Büyük yatırımların kentsel gelişime katkısı ne olmalı, kırmızı çizgileri koruyarak gelişme trendi nasıl uyum içinde sağlanmalı?

temel soruları Körfez geçişi etkisiyle Kocaeli’nin Mekansal Gelişim Strateji Çerçevesini oluşturmalıdır.

Mevcut körfez geçişi projesinin çarpan etkisinin olumlu ve olumsuz yönlerini düşünüldüğünde;

– Kocaeli’nin orman alanları, doğal kaynakları, mera ve tarım arazileri vs. iyi belirlenerek Kocaeli’nin doğal yapısı korunmalıdır.

– Kentlerin temel sorunu ulaşım kararları değil, planlamadır.Plan kararları merkezi hükümetin kararlarına uyumlu oluşturulmadığı sürece hiç bir sorun çözülemez. Bu nedenle, merkezi hükümet ile işbirliği halinde Kocaeli akıllı büyüyecektir.

– Kent içindeki ulaşım sorununu çözmek için toplu taşım teşvik edilmeli, yol üzeri otoparksorunu çözülmeli, trafik yönetim mekanizmaları düzenlenmelidir.Bölge ölçeğinde sanayi, lojistik ve tersane kullanımlarına yönelik bir raylı sistem uzunvadede mutlaka gereklidir.

– Kocaeli münferit bir şehir değildir ve çevresindeki büyük şehirlerden etkilenmektedir. Altyapısını daha da güçlendirmelidir.

– Kocaeli il sınırları içerisinde plansız alan kalmaması en büyük avantajıdır. Körfez geçişi mevcut plan kararlarını etkileyecektir. Körfez Geçişi projesinden önce planda öngörülemeyen nüfusun yeni plana eklenmesi gerekmektedir.

– Proje, Kocaeli’ya göç akışını getirecektir. Bu nüfus yerleşim amacıyla gelecekse, nitelikli bir nüfus olacaktır. Ancak sanayi için gelecekse niteliksiz olacaktır. Kocaeli öncelikle bunu tespit etmeli ve planını buna göre kurmalıdır. Yeni kent kurgusu, yeni kent vizyonuna göre şekillenmelidir.

– Kocaeli, arazi fiyatları bakımından, İstanbul’a kıyasla daha ekonomiktir. Fakat bu nedenle niteliksiz sanayinin çekim odağı olmamalıdır.

– Kocaeli’nin aradığı işgücü niteliğinin ne olduğu doğru tespit edilmeli, gerekli işgücü eğitimleri verilmelidir.

–  Karamürsel Kent merkezinin canlandırılması ve deniz kenti imajının güçlendirilmesi gerekmektedir.

– Kocaeli’de yoğun olan genç nüfus için çekim merkezleri yaratılmalı, sahil kenarı açılmaya devam etmeli, gelen turistlerin vakit harcayacağı alanlar planlanmalıdır.

Akıllı büyüme ve doğru büyüme kurgusu ekseninde planlamalarımızı mevcut büyük yatırımlara göre yeniden şekillendirileceği muhakkaktır.

Düşünmeye devam.

Herkese selam.

Kalın Sağlıcakla.

Erkan AYAN

İşletmeci,Yük.Lis.

www.erkanayan.net

Bu içeriği beğendiyseniz paylaşır mısınız?

Comments are closed.