Küresel rekabet ortamında ürünlerin birbirinden ayrılan en önemli kriteri alım piyasaları tarafından “kalite” olarak belirlenmiştir. Özellikle seri üretilen ürünleri kıyaslarken öncelikle kaliteli olan tercih edilmektedir. Ancak “kalite” somut bir kavram olmadığından dolayı kalite kriterleri belirli somut aşamalarla belirlenmiştir. Ürünlerin kendi alanları ile ilgili test analiz ve kalibrasyon süreçleri, ürün kalitesi ve verimliliği açısından kritik öneme sahiptir. İşletmeler açısından ise test ve analizi yapılarak piyasaya sürülen ürünler sayesinde işletme güven duygusu ile ürünlerini en iyi şekilde pazarlayabilme imkânı bulacaktır.
Yine işletmelerimizin kurumsallaşmasında en önemli süreçlerden olan ölçüm ve tartım konusunda cihazlarının periyodik bakım süresi ve kalibrasyon süresi belirlenirken aletin kullanım sıklığı, kullanıldığı fiziki ortam, nem, rüzgar, sıcaklık, toz, cihazda oluşan hasar, kullanıcının cihaza bakım titizliği, kullanıcı sayısı bu süreyi etkilemektedir. Günümüzün gelişen dünya dinamiği ürün hizmet ve rekabet edebilir bir kalite seviyesini yakalamak kurumların devamlılığını sağlaması adına hayati önem taşımaktadır. Hizmette hatalı ölçümlerin maliyeti kalibrasyon maliyetlerine oranlanınca daha yüksektir ve hizmet kalitesini de etkilemektedir.
Her ne tipte olursa olsun tüm ölçüm cihazları belli periyotlarla kalibrasyona gönderilmeli, tespit edilen sapma ve belirsizliklerine dikkat edilerek kullanılmalıdır. Bu hem üretim maliyetlerini düşürmek hem de ürün kalitesini arttırmak için gereklidir.
KOSGEB, KOBİ’lerimizin katma değerli ve nitelikli üretim süreçlerini sürdürülebilir bir duruma getirebilmeleri adına Test, Analiz ve Kalibrasyon konularında destekler vermektedir.
KOSGEB Destek Programları kapsamında Genel Destek Programı altında Test, Analiz ve Kalibrasyon desteğinin detayları şu şekildedir.
Destek programlarımızın daha detaylı bilgilerine ulaşmak için KOSGEB internet adresimiz ve 444 1 567 numaralı çağrı merkezini ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.