BANKA DOSYA MASRAFI VS. ÜCRETLERİN İADESİ

Bankaların kredi kullanımında tüketiciden aldığı dosya masraflarına ilişkin, Yargıtay 13. Dairesi emsal niteliğinde bir karar verdi. Karara göre Tüketici Kanunu’ndan kaynaklanan 3 yıllık zamanaşımı değil, bunun yerine Borçlar Kanunu’nda yer alan 10 yıllık genel zamanaşımı süresi uygulanacak, 10 yıl önceye kadar kullanılan kredilerin dosya masrafları tüketicilere iade edilecektir.Tüketici kredilerinin iadesi ile ilgili; dürüstlük kuralına aykırı olarak tüketicinin aleyhine olan ve durumunu ağırlaştıran herhangi bir hizmet olmaksızın dosya masrafı alınmasına ilişkin sözleşme şartının geçersiz olduğu, herhangi bir hizmet karşılığı olmaksızın erken kapama ücreti adı altında ücret alınmasının dürüstlük kuralına aykırı olduğu, alınan ücretin tüketiciye iadesi gerektiği yönünde Yargıtay Kararları mevcuttur.

Bankalardan kredi kullanıldığında; Dosya Masrafı, Komisyon, İstihbarat Ücreti, Refinansman-Yapılandırma Ücreti, Yapılandırma aşamasında alınan erken kapama ücreti, İpotek Fek yazısı ücreti, Banka görevlisi tarafından yapılan ipotek tesis ücreti yada ekspertiz ücretleri, Olağan tutarların üzerinde alınan ipotek tesis ve  ekspertiz ücretleri, son Yargıtay kararları kapsamında kredi kullanan kişilere iadesi gerekmektedir. Yukarıda yazılanlar birçok bankanın dökümlerinin kesinti tutarlarında açıklama olarak yer almaktadır. Fakat bazı bankalar farklı isimler ve kodlar altında kesinti yapmaktadır. Kısacası; dekontta ne yazarsa yazsın, anlaşılması gereken ve yargının temel aldığı esas, bankanın aldığı masrafı zorunlu gider olarak açıklayamamasıdır. Zorunluluğu açıklanamayan bedelin de iadesi gerekmektedir.

Bu iadeler 2000-3000 TL’ye kadar (İl ve ilçedeki heyetlere göre değişmektedir) Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurularak veya iade istenecek tutar, 3.000,00 TL nin üzerindeki kesintiler için ise Tüketici Mahkemelerinde, Tüketici Mahkemesi olmayan yerlerde ise Tüketici Mahkemesi Sıfatı ile Asliye Hukuk Mahkemeleri’ nde dava açılması gerekmektedir. Ticari kredilerle ilgili olarak da Yargıtay’ın lehte kararları olmakla birlikte, bu kararlar henüz yerleşik karar niteliğinde değildir. Ancak temel yaklaşım bu masrafların “zorunlu masraf” olduğunun bankalar tarafından ispatlanamaması olduğu için, benzer taleplerin ticari krediler için de yapılmasının faydalı olacağını değerlendiriyorum.

 

Bu içeriği beğendiyseniz paylaşır mısınız?

Comments are closed.