KURUMLAR VERGİSİNDE “Ar-Ge İndirim” UYGULAMASI

Kurumlar Vergisi Beyannamesinin düzenlenmesinde 5746 Sayılı kanun kapsamında kanunun getirdiği vergi avantajlarından biri olan Ar-Ge İndirimi için bir hatırlatmada bulunmak istedik.

Ar-Ge ve yenilik projelerinde gerçekleştirilen Ar-Ge ve yenilik harcamalarının tamamı ile 500 ve üzerinde tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli istihdam eden Ar-Ge merkezlerinde o yıl yapılan Ar-Ge ve yenilik harcamasının bir önceki yıla göre artışının yarısı, 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ile 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu uyarınca ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılır.

5746 Sayılı Kanununa göre Ar-Ge İndirimden yaralanabilecek oluşumlar aşağıdaki gibidir;
  • Ar-Ge Merkezleri,
  • Ar-Ge ve Yenilik Projeleri,
  • KOSGEB Kapsamındaki Teknoloji Merkezleri İşletmeleri,
  • Rekabet Öncesi İşbirliği Projeleri,
  • Teknogirişim Sermayesi Girişimcileri,
Beyanname üzerinde kazançtan indirilerek uygulanan Ar-Ge İndirim müessesi Ar-Ge faaliyetine başlandığı tarihten itibaren hem geçici vergi beyannamesinde, hem de yıllık beyannamede bildirilebilmektedir.
Peki söz konusu Ar-Ge İndirim tutarı nasıl beyan edilmelidir?

Hesaplanan Ar-Ge indirimi tutarı, kurumlar vergisi mükellefleri tarafından yıllık kurumlar vergisi beyannamesinde ilgili dönemde kazanç elde edilmesi halinde “Kazanç ve İlaveler”bölümündeki 410 Kodlu Ar-Ge İndirimi- 5746 Sayılı Kanun Madde 3- satırında beyan edilmelidir. Geçici vergi beyannamesinde ise; “Matrah Bildirimi” bölümünün 106 Kodlu satırında Ar-Ge İndirim tutarı beyan edilebilmektedir.

2014 yılında kazancınızın yetersiz olması nedeniyle ilgili hesap döneminde indirim konusu yapılamayan tutar, sonraki hesap dönemlerine devredilebilmektedir. Devredilen tutarlar, takip eden yıllarda 213 sayılı Kanuna göre her yıl belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak dikkate alınır.  Kurumlar Beyannamesinde devreden Ar-Ge İndirim tutarı “Ek Bilgiler” bölümündeki 5746 Sayılı Kanun Madde 3 satırında beyan edilmelidir.

Söz konusu vergi avantajından firmaların faydalanma şartı; beyan edilen Ar-Ge İndirim tutarının doğru olduğuna ilişkin tasdik işleminin YMM Raporu ile yapılmasıdır. Kurumlar vergisi beyannamesinde yararlanılan Ar-Ge indiriminin doğru hesaplandığı ve uygulandığına ilişkin YMM tasdik raporunun, firmanın bağlı bulunduğu vergi dairesine Haziran ayının sonuna kadar verilmesi gerekmektedir. Söz konusu raporun hazırlatılmaması ve süresinde vergi dairesine verilmemesi halinde ise Ar-Ge indiriminden yararlanılamayacağı tabiidir.

Saygılarımızla

Bu içeriği beğendiyseniz paylaşır mısınız?

Comments are closed.