Sosyal destek projesine 5 Bin kişi alınacak

Sosyoloji, psikoloji, PDR, sosyal hizmet alanlarında 5 bin eleman daha istihdam edilecek

 

Başbakan Davutoğlu’nun bugün açıkladığı yeni dönüşüm paketi kapsamında açıklamaları şöyle;

 

Bugün açıklayacağımız öne çıkacak başlıklar şöyle;

– Ailenin korunması

– İkincisi ise kadın istihdamı ve çalışma hayatında korunması.

– Nüfus dinamizminin korunması.

 

Bu programda 3 bileşen altında 38 eylem bulunuyor. Tüm ailelerimize ulaşacak bir yapılanmaya gidiyoruz. Öncelikle Türkiye’nin risk haritası oluşturulacak ve 500 aileye bir sosyal destek uzmanı düşecek. Kuracağımız bu sistem ile destek sahibi aileleri tespit edeceğiz ve onlar bize ulaşmadan biz onlara ulaşacağız. Bir denetim mekanizması oluşturacağız ve bu destekleri takip edeceğiz.

SOSYAL DESTEK PROJESİNE 5 BİN KİŞİ ALACAĞIZ

 

Program kapsamında 2 bin personelimiz var ayrıca sosyoloji, psikoloji, PDR, sosyal hizmet alanlarında 5 bin eleman daha istihdam edeceğiz. Bu elemanlar mobil erişim cihazları ile bu ailelerimize sürekli ulaşır pozisyonda olacak.

 

DOĞUM NEDENİYLE ÜCRETSİZ İZİNLER BORÇLANMA OLMAKSIZIN DERECE KADEMEDE DEĞERLENDİRİLECEK

Doğum nedeniyle ücretsiz izinleri, borçlanma olmaksızın derece kademede değerlendireceğiz. Burada ücretsiz bir uygulama olacak. Erkeklerin askerlikten kazandığı hak gibi kadınlardan doğumdan aynen yararlanacak. Doğum nedeni ile yarı zamanlı çalışma konusunu çalışacağız. Anneler istemeleri halinde günlük 8 saat mesailerinin 4 saatini çocuklarının yanında geçirebilecek. Bu yarı zamanın ücretini işveren geri kalanını devlet olarak biz karşılayacağız. 0-12 aylık çocukları evlat edinenleri de bu kapsama alacağız. Çoğul gebelik halinde bu süreler 1’er ay uzatılacak.

 

MEMURLARA PREMATÜRE DOĞUMLARDA İLAVE İZİN

Çocuk okul çağına gelene kadar ebeveynlere kısmi çalışma hakkı getireceğiz. Bu 300 saate kadar olacak. Prematüre doğum, evlat edinme halinde izin haklarını yeniden düzenliyoruz. Anne doğum anında çocuğunu kaybederse izin hakkını baba kullanabilecek. Memurlara prematüre doğumlarda ilave izin vereceğiz. 7.5 aylık doğmuşsa 1.5 ay bu izinlerden sayılmayıp eklenecek. İşçiye eşinin doğum yapması halinde 5 gün izin vereceğiz. Cumartesi Pazar da girdiği için net bir hafta anlamına gelir.

 

Babalık izinlerini yeniden düzenleyeceğiz. İşçi eşinin doğum yapması halinde 5 gün izin verecek. Çocuğun yüzde 70 engelli olması veya sürekli hastalığı olması halinde ebeveynlerden birine yılda 10 gün izin hakkı vereceğiz.

 

DOĞUM PARASI ANNENİN HESABINA YATACAK

Anneler için doğum yardımını annenin hesabına yatıracağız. Her bir anneye ilk çocukta 300 TL, ikinci de 400 TL, üçüncü çocuğa ise 600 TL yardımda bulunacağız.

BELEDİYELERE KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIM EVİ ZORUNLULUĞU

Gündüz bakım evlerini yaygınlaştırmak için vergi teşviği getirilecek. Belediyelere kreş ve gündüz bakımevi açma zorunluluğu getireceğiz

DEVLET’TEN ÇEYİZ HESABINA YÜZDE 15 KATKI

18 yaşından sonra çocukların kullanabileceği bir tasarruf hesabı açacağız. Ebeveyn ne kadar yatırmışsa yüzde 15 civarında devlet katkı yapacak. Aile 18 yılda 100 bin TL biriktirmişse devlet ona 15 bin TL ekleyecek. Her evlilikte çeyiz hesabına yüzde 15 civarında yapacağımız katkıyla hayırlı nesiller için katkıda bulunacağız. Uyuşturucu ve istismara maruz kalmış çocuklar için çocuk destek merkezleri kuracağız.

 

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM MERKEZLERİ YAYGINLAŞACAK

Aile hizmet danışmanları gibi evlilik öncesi eğitim merkezlerini yaygınlaştıracağız. Anne ve bebeğin ihtiyaçlarını karşılayacak düzenlemeler getireceğiz. Engelli ve yaşlı dostu şehir modelleri geliştireceğiz.Yaşlı hizmet merkezlerinin sayısını ve faaliyetlerini de arttıracağız.

 

Ayrı bir kampanya başlatmayı düşünüyoruz. Kadın ve çocuğa şiddete karşı çok kapsamlı bir seferberlik başlatacağız. En affedilemez şiddet aile içinde kadına ve çocuğa karşı uygulanan şiddettir. Kadına karşı şiddet konusunda devlet olarak etkin mücadeleye devam edeceğiz. Aileyi destekliyoruz. Kadının istihdama katılımını da aynı oranda destekliyoruz. Arada oluşacak farkları da devlet kendisi kapatmayı taahhüt ediyor. Yaşlanan bir nüfusu tekrar bir nüfus dengesine getirtmek en az bir nesil, 30-40 yıl alır. 1-2 ay içinde tüm yasal süreçler tamamlanacak.

 

Bu içeriği beğendiyseniz paylaşır mısınız?

Comments are closed.