Yerel Yenilik Stratejimizi Geliştirmeliyiz

Gelişen iletişim, taşımacılık altyapı ve olanakları ile dünya üzerinde mal ve hizmet akışında mekâna bağlılık önemini hızla kaybetmektedir. Şehirlerin konumlarından kaynaklanan rekabetçi avantajları ve emek piyasalarının uygunluğu giderek yerini üretimde, teknolojide, Ar-Ge ve yenilikçilikte kendilerini geliştirebilmelerine bırakmaktadır.

Hizmet sektörünün payının gelişmekte olan ülkelerde artmakta olması, teknolojik ürünlere olan talebin artması, sağlık alanının yaşam biçimi olarak öne çıkması ve beyin göçünün terse dönüyor olması gibi küresel eğilimler teknoloji üretimini, üretimde yenilikçiliğin ve Ar-Ge’nin gelişmesini gerektirmekte ve bunun yerel düzeyde gerçekleşmesine önem katmaktadır.

Küresel üretim ve değer zincirinde lojistik üstünlük ve üretim maliyetleri her ne kadar önemini kaybetmemiş olsa da yenilikçi ürünler ve marka değerler her zaman öne çıkan unsurlar olmaktadır. Dünyanın küçülmüş olması ve her ürünün her yerde üretilebilir vasfını kazanmış olmasından ziyade bir ürünü en iyi üreten ve en yenilikçi olan firma ve kümeler küresel üretimde en avantajlı konumdadırlar.

Bir üründe ya da ara malda en yenilikçi ve en hızlı üretici olmak için tek bir firma yetersiz kalmaktadır. Bunun yerine bir yerelin o konuda kümelenmiş ve uzmanlaşmış olması, yani üreticisini, Ar-Ge’cisini, akademisini, bu konuda yetkin kamu kurumlarını ve danışman kuruluşları barındırıyor olması, talep ve faktör koşulları ile birlikte, o bölgeyi akıllı ihtisaslaştırmaktadır (smart specialization).

Küresel üretim ve değer zincirinde bilginin ve yaratıcılığın öneminin her geçen gün artmakta olması yenilikçiliğin geliştirilmesini, yenilikçiliğin geliştirilmesi için özel yenilik stratejileri geliştirilmesine gerek vardır.

Bu stratejiler dahilinde, emek üstün mekanın öneminin kalmadığı günümüz çağında şehirlerin mekansal ve fiziksel planlamaları, şehir alt yapısı ve beşeri yapısının fiziki ve sosyal paylaşım ağları, işbirliği ağları yeniden değerlendirilmeli, şehirler daha da rahatlatılmalıdır düşüncesindeyim. Geçtiğimiz yazımda örneklediğim yeni şehir yaklaşımları çerçevesinde ele alınacak bu stratejiler dahilinde, akıllı ihtisaslaşan üniversite kentlerinin şehir inovasyon odakları ile birlikte değerlendirerek katma değer üreten beşeri kaynakların sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarının karşılanması ve geleceğe taşınmasının çok önemli olduğunu görüyorum.

Herkese selam.

Kalın sağlıcakla.

 

Erkan AYAN, İşletmeci,Yük.Lis.,erkanayan.net

Bu içeriği beğendiyseniz paylaşır mısınız?

Comments are closed.