Güçlü ve Kalkınmış Türk Dünyası için Türk Dünyası Gençliğine yapılan yatırımlar arttırılmalıdır

Türk Halkları Medeniyeti Vakfı Proje Koordinatörü Erkan AYAN; Türkler, oldukça geniş coğrafyada yaşam sürdürdüğünü belirterek sadece Türk Cumhuriyetleri ve Türkçe konuşan topluluklar düşünüldüğünde Adriyatik’ten Çin Seddi’ne yaklaşık 11 milyon km2’lik sahada, 200 milyon nüfusu barındıran, 20’ye yakın Türk lehçesinin konuşulduğu, 20’ye yakın Türk boyunun yaşadığı bir coğrafyanın akla geldiğini söyledi. Türk Halkları Medeniyeti Vakfı Proje Koordinatörü Erkan AYAN “Sadece, Türkiye dışındaki bağımsız Türk Cumhuriyetleri yaklaşık 2 milyon km2 toprak ve 58 milyon nüfusa sahiptir. Ayrıca Türkiye, dünyadaki ispatlanmış doğalgaz rezervlerinin yaklaşık %  40’ına, petrol rezervlerinin ise %67’sine sahip olan Orta Doğu ve Orta Asya ile bu ürünlerin en büyük talep edicisi batı ülkeleri arasında doğal bir köprü konumundadır.” Dedi.

 

Bu kadar büyük bir coğrafya üzerine yayılmış Türk Dünyasının bir birleriyle olan ekonomik ilişkileri incelediğimizde ise Türk Cumhuriyetleri arasındaki ticari ilişkilerin her yıl daha da geliştiğini görmekte olduğunu belirten Türk Halkları Medeniyeti Vakfı Proje Koordinatörü Erkan AYAN sözlerine şöyle devam etti:

 

“Orta Asya´da önemli bir büyümenin de hizmet sektöründe olması beklenmektedir. Bu büyüme beraberinde kendini yetiştirmiş genç nüfusa ihtiyacı da doğuracaktır.

Azerbaycan İktisat Devlet Üniversitesi tarafından, Azerbaycan´ın Büyük Lideri Haydar Aliyev´in doğum gününün 90. yıl dönümü münasebetiyle, 2013 yılında “Türk Dünyası´nın İktisadi İşbirliğinin Türk Gençlerinin Geleceği Açısından Önemi” başlığıyla Ahmet Sağlam tarafından yayınlanan bildiride de belirtildiği gibi

Orta Asya’da önümüzdeki yıllar içinde hizmet sektöründeki büyüme diğer sektörlerden fazla olacaktır. Özellikle finans sektörü, eğer gerekli kolaylıklar sağlanırsa çok hızlı gelişebilecektir. Ancak bu sektörün stratejik önemi dikkate alınacak olursa, bölgede faaliyet gösterecek olan finans kurumlarının bölgenin kültürüne yakın ülkelere öncelik verilerek seçilmesi daha akılcı bir uygulama olacaktır. Bu nedenle Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Tacikistan arasında bir “Orta Asya Finans Birliği” kurulabilir. Bu birliğin “Orta Asya Finans Fonu” şeklinde bir bürokratik yapılanması oluşturulabilir.

 

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’mızın yaptığı Türk Dünyası gençlerinin eğitimi ve gelişimi için yapılan çalışmalar büyük önem arz etmektedir. Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Topluluklarındaki gençler başta olmak üzere sürekli eğitime inanan her kesimden bireylerin birlikte öğrenmeleri ve ortak anlayış geliştirmeleri amacıyla, alanında yetkin ve özgüveni yüksek, ortak kültür değerlerimiz etrafında ahlaki ilkeler ve evrensel değerlerle donatılmış, toplumsal sorumluluk sahibi, çağdaş, uluslararası istihdam edilebilir nitelikte bireyler yetiştirmek ve başta Türk Uygarlığı olmak üzere dünya bilimine katkı sağlamak ve Türk Dili konuşan Devlet ve Topluklara mensup öğrencileri, bir çatı altında eğitmek;  hür ve bilimsel düşünce gücüne, çağdaş bilgi ve beceriye, toplumsal sorumluluk duygusuna sahip, insan haklarına saygılı, hoşgörülü, millî ve ahlâkî değerlere bağlı, sorgulayan, araştıran, girişimci,  demokratik ve laik devlet esaslarına bağlı, tarih ve kimlik şuuruna sahip bireyler yetiştirmek; araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile bilim ve toplum hayatına katkıda bulunmak misyonu ile çalışan diğer tüm Türk Dünyası üniversitelerinden mezun öğrencilerin sayısı düşünüldüğünde, Türk dünyası gençliğine gerekli önemin verilmesi ve koordinasyon faaliyetlerinin gerekliliği daha da net bir şekilde anlaşılacaktır.”

 

Türk Halkları Medeniyeti Vakfı Proje Koordinatörü Erkan AYAN , bu öğrencilerin okudukları üniversitelerden mezun olup, iş hayatına geçtiklerinde şu veya bu nedenlerle bir birleriyle olan bağlantıları kopmaktadır. Bu bölgelerden mezun olan öğrencileri tekrar bir birleriyle bağlantıya geçirmek ile şu sonuçların elde edilebileceğini düşündüğünü belirtti:

 

  1. Bölgeyi ve bölge halkını yakından tanıyan kişilerin bölge ihtiyacına cevap veren işler yapması sağlanır.
  2. Oluşturulan ekonomik birlikteliklerin temelleri daha da sağlam ve aklı başında atılır.
  3. Bölge insanın ihtiyaçları doğrultusunda girişimler yapılmış olur.
  4. Bu denli kalabalık ve kendini yetiştirmiş olan genç nüfus üretim havuzuna eklenmiş olur.

 

Türk Halkları Medeniyeti Vakfı Proje Koordinatörü Erkan AYAN sözlerine şöyle devam etti: “Günümüzdeki durum göz önüne alındığında bu oluşumun, Türk Konseyi içinde oluşturulacak bir Türk Dünyası Mezunları Koordinasyon Merkezi aracılığı ile güçlü bir şekilde yapılabilirliği bulunmaktadır.

 

Türkiye örneği üzerinden gidilecek olursa Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Uluslararası Öğrenciler Daire Başkanlığı’nın bu koordinasyonun bir parçası haline getirmekte önemli bir faydalar sağlayacaktır.

 

Türk Dünyasının ekonomik olarak bir arada olması, mevcut yapıların güçlendirilerek yenilerinin ise mantıklı temellere oturtularak tek bir koordinasyon merkezinden idare edilmesi gerekmektedir. Ekonomi kültürün lokomotifidir. Bir aracın yol alabilmesi için benzine olan ihtiyacı gibi milletlerinde kültürlerini koruyup yaşatması için güçlü bir ekonomiye ihtiyacı bulunmaktadır. Güçlü sürdürülebilir bir kalkınma ve ekonominin en önemli unsuru iyi yetişmiş bir gençliktir. Gençliğe yapılan yatırımda en büyük yatırımdır. “

 

 

 

Bu içeriği beğendiyseniz paylaşır mısınız?

Comments are closed.