SAPANCA GÖLÜ ÖZEL HÜKÜM BELİRLEME ÇALIŞMALARINA DİKKAT EDİLMELİ.

 

Sapanca Gölü korunmalıdır ama korunurken koruma-kullanma dengesi gözetilmelidir. Belirlenecek Özel Hükümler Kocaeli ve Sakarya’nın planlı ve sürdürülebilir gelişimini kilitleyebilir. Aman dikkat. Bu çalışmalar yapılırken bölge halkı, kurum ve kuruluşlar, ilgili belediyeler, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri görüşlerini esirgememelidir.

Kocaeli ve Sakarya’yı yakında ilgilendiren Sapanca Gölü Özel Hüküm Belirleme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Konu ile ilgili Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan geçmiş dönemde yapılan açıklamada, “Bakanlığımız Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından içme ve kullanma suyu temin edilen su kaynaklarının koruma-kullanma dengesi çerçevesinde kalite ve miktarının havza bazında korunması ve iyileştirilmesi maksadıyla Özel Hüküm Belirleme çalışmaları yapılmaktadır. Bu çerçevede, Sakarya ve Kocaeli Büyükşehir Belediyelerine içme ve kullanma suyu temin edilen Sapanca Gölü Havzasında Bakanlığımız koordinasyonunda Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme çalışması yapılması hususunda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İSU) ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (SASKİ) ile 7 Ağustos 2012 tarihinde Bakanlığımızda ikili işbirliği protokolleri imzalanarak Sapanca Gölü Havzası Özel Hüküm Belirleme çalışması başlatılmıştır. Çalışma kapsamında Sakarya ve Kocaeli Büyükşehir Belediyelerinin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlükleri tarafından Sapanca Gölü Havzasının su kalitesinin ve miktarının havza bazında korunması ve iyileştirilmesi maksadıyla havzanın sosyal, ekonomik ve ekolojik özelliklerinin belirlenmesi için gerekli olan teknik ve bilimsel verilerin temin edilmesi çalışmaları yapılmıştır. Bu maksatla havzanın yerleşim birimleri, nüfus, sosyo-ekonomik yapı, arazi kullanım durumu, topoğrafya, jeoloji, hidrojeoloji, hidroloji hidromorfoloji, iklim, toprak özellikleri, flora-fauna, su kalitesini etkileyen kirletici kaynaklar, kentsel ve endüstriyel atıksu, katı atık, maden ve tabii malzeme ocakları, gübre ve pestisit gibi tarımsal kirlilik kaynakları ile alakalı veriler toplanmıştır” denildi. Havzanın su bütçesinin belirlenebilmesi ve gölün sürdürülebilir kullanımının güvence altına alacak şekilde su tahsislerinin planlanabilmesi maksadıyla, gölü besleyen derelerin debileri, göle olan yağış miktarı, gölden yapılan su çekimleri, gölden çark deresine olan su çıkışı miktarı ve gölden buharlaşma ile çıkan su miktarına ilişkin geçmiş yıllara ve günümüze ait verilerin hem gölden hem de havza içinde yer alan kaynak, dere, yeraltı suyu kuyularından şahıs firma ve kurumlarca yapılan su çekimleri için verilmiş olan izin/tahsis belgelerinin toplandığı kaydedilen açıklamada, “Bakanlığımız uzmanları ile İSU ve SASKİ uzmanlarının ortak çalışmaları ile elde edilen bilimsel ve teknik veriler ışığında Sapanca Gölü Havzası için koruma alanlarını ve koruma esaslarını içeren özel hükümler belirlenecektir” ifadelerine yer verildi.

Özel hüküm belirleme çalışması ile: Havzadaki çevresel baskı ve etkiler, havzanın fiziki, jeolojik, hidrojeolojik, ekolojik ve sosyo-ekonomik durumu dikkate alınarak Sapanca Gölü Havzası için koruma alanları, koruma mesafeleri ve koruma esaslarının belirleneceği belirtilen açıklama şöyle: “Belirlenen her bir koruma alanında arazi kullanımı, imar ve yapılaşma, turizm, sanayi, tarım, hayvancılık, ormancılık, ulaşım faaliyetleri vb. konularda yapılabilecek ve yapılamayacak faaliyetler belirlenecek. Sapanca Gölü içinde su kalite ve miktarını korumak maksadıyla yapılabilecek ve yapılamayacak faaliyetler belirlenecek. Havza içinde bütün su kullanımları sürdürülebilir koruma kullanma dengesi gözetilerek yeniden değerlendirilecek, yapılan tahsisler için denetim ve izleme mekanizmaları oluşturulacak, izinsiz kullanımlar engellenecek. Su kalitesini korumak ve iyileştirmek maksadıyla su kalitesi bilimsel ve teknik veriler ışığında sürekli izlenecektir. Bakanlığımız koordinasyonunda yapılmakta olan Sapanca Gölü Havzası Özel Hüküm Belirleme çalışması ile Sakarya ve Kocaeli illerinin öncelikli içme ve kullanma suyu kaynağı olan Sapanca Gölü’nün su kalitesi korunacak ve su miktarının sürdürülebilir kullanımı sağlanmış olacaktır. Bu itibarla Sapanca Gölü ile alakalı gerekli değerlendirmeler Bakanlığımız tarafından titizlikle sürdürülmektedir. Yürütülen çalışmalar neticelendiğinde kamuoyu ile paylaşılacaktır.” denilmektedir.

Bakanlığın TÜBİTAK MAM, İstanbul, Kocaeli ve Sakarya Üniversitesi ile birlikte yürüttüğü bu çalışmayı bölge halkı, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri, kent paydaşları , ilgili belediyeler, kurum ve kuruluşlar dikkatlice incelemelidir. Ben henüz taslak bir kopya görmedim. Koruma kullanma dengesi korunuyor mu?Bilemiyorum. Ancak, TÜBİTAK MAM tarafından daha önce yapılan Eğirdir, Karacaören ve Beyşehir Gölleri özel hüküm çalışmaları şehirlerin gelişmesini kilitlemiştir. Aynı durum Sapanca Gölü Özel Hükümlerinde olmamalıdır. Eğer özel hüküm çalışmalarına dikkat edilmezse sanayi, tarım, hayvancılık,turizm ve ulaşım konuları direkt olarak etkilenebilir. Koruma kullanma dengesi mutlaka gözetilmeli ancak Sapanca ve havzasında süregelen yaşam da doğru irdelenmelidir. Sivil toplumun ve bölge halkının görüşleri mutlaka alınmalıdır. Özel hükümler dikkat edilmeden belirlenecek olursa özellikle Kocaeli’nin Kartepe, İzmit ve Başiskele ilçeleri ile Sakarya’nın Kaynarca’ya kadar olan başta,Sapanca, Arifiye, Serdivan, Adapazarı ilçelerinde hiçbir sanayi kuruluşu yapılamaz, tarım ve hayvancılık yapılamaz hale gelebilir. Kurulmakta olan organize sanayi bölgeleri ve mevcut organize sanayi bölgelerinin genişleme alanlarını kısıtlayıcı öyle hükümler getirebilir ki iki şehir de kilitlenebilir. Özellikle daha önceki çalışmalarda gördüğüm kadarıyla herkesi dikkate davet ediyorum.

İsteyen, Karacaören Gölü Özel Hükümleri’ne verilen ve düzeltilmesi için uğraşılan özel hükümlere dair görüşleri https://www.erkanayan.net/karacaoren-i-ve-ii-baraj-golleri-havza-koruma-plani-ve-ozel hukum-belirlenmesi-projesi-askiya-cikan-ozel-hukumler-ve-koruma-bolgeleri-haritasi-uzerindeki-sdu-egirdir-su-urunleri-fakultesi-gorusleri/ internet adresinden inceleyebilir. Beyşehir Gölü’nde de durum aynı..Çok sıkıntılı. Beyşehir Gölü özel hükümlerine dair görüşlerini de  https://www.erkanayan.net/beysehir-golu-havza-koruma-plani-ve-ozel-hukum-belirlenmesi-projesi-askiya-cikan-ozel-hukumler-ve-koruma-bolgeleri-haritasi-uzerindeki-sdu-egirdir-su-urunleri-fakultesi-gorusleri/ internet adresinden inceleyebilirsiniz. Aman dikkat diyorum. Hazırlanan hükümleri sonradan düzeltmek kolay olmuyor.

Sağlık ve huzur dolu günler dileğiyle,

Erkan AYAN, İşletmeci, Yük.Lis.,www.erkanayan.net

Bu içeriği beğendiyseniz paylaşır mısınız?

Comments are closed.