ARAŞTIRMA ALTYAPILARININ DESTEKLENMESİNE DAİR KANUNUN GETİRDİKLERİ

ARAŞTIRMA ALTYAPILARININ DESTEKLENMESİNE DAİR KANUN
      * Araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin doğası gereği ekonomik anlamda riskli ve özel sektörün tek başına altından kalkamayacak kadar maliyetli olması, piyasa aksaklıklarına yol açmaktadır. Bu kapsamda kamu, yüksek risk taşıyan temel araştırma faaliyetleriyle teknoloji ve yenilik geliştirme çalışmaları için bilgi tabanı oluşturmakta, ulusal araştırma altyapılarınıkurmakta, proje bazlı desteklerle Ar-Ge’ye finansman sağlamakta ve ticarileşme için uygun ortamları geliştirmektedir.

10 Temmuz 2014 tarihli ve 29056 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun ile yukarıda bahsedilen amaç doğrultusunda mevzuat hazırlanmıştır. Bu kanun ile  araştırma altyapılarının (Ar-Ge faaliyetlerinin yapıldığı ileri araştırma laboratuvarı, tematik araştırma laboratuvarı ile merkezî araştırma laboratuvarı) daha etkin kullanımını ve sürdürülebilirliğini sağlamak üzere desteklenmesine ilişkin hususlar düzenlenmiştir. Bu hususlar doğrultusunda;
  • Araştırma altyapıları, yükseköğretim kurumu yerleşkelerinde, kamu kurum ve kuruluşlarına ait alanlarda, teknoloji geliştirme bölgelerinde, organize sanayi bölgelerinde ve endüstri bölgelerinde kurulabilir. Bina ve diğer taşınmaz unsurların özel sektör ve sivil toplum kuruluşları tarafından karşılanması durumunda, araştırma altyapıları özel sektör ve sivil toplum kuruluşuna ait arazilerde de kurulabilir.
  • Araştırma altyapıları, bir yükseköğretim kurumu tarafından kurulabileceği gibi yükseköğretim kurumu ile kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör kuruluşları ve/veya sivil toplum kuruluşları ortaklığıyla da kurulabilir.
        Yükseköğretim kurumları bünyesinde, yetişmiş nitelikli insan gücü ile günün modern teknolojilerine dayalı makine-teçhizat, donanım ve yazılımı içinde bulunduran araştırma altyapılarının bu kanun kapsamında kazandığı muafiyet ve istisnalar ise aşağıdaki gibidir;
  1. Araştırma altyapılarının bu Kanunun uygulanması kapsamında Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarıKURUMLAR VERGİSİNDEN müstesnadır.
  2. Kamu personeli hariç olmak üzere, araştırma altyapılarında çalışan Ar-Ge ve destek personelinin bu görevleriyle ilgili ücretleriGELİR VERGİSİNDEN, bu kapsamda düzenlenen kâğıtlar DAMGA VERGİSİNDEN müstesnadır. Bu teşvikten yararlanacak olan destek personeli sayısı Ar-Ge personeli sayısının yüzde onunu aşamaz.
    3.  Özel sektör ve/veya sivil toplum kuruluşu ortak finansmanı ile kurulan araştırma altyapılarına ortak olan kurumlar vergisi mükellefleri, bu Kanun kapsamında yapılan Ar-Ge ve yenilik harcamalarına katkı sağladıkları tutarlar için bu harcamaların yapıldığı dönemde 28.2.2008 tarihli ve 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunda yer alan AR-GE İNDİRİMİ TEŞVİKİNDENyararlandırılır. Bu kapsamda yararlanılabilecek Ar-Ge indirimi tutarı araştırma altyapısına konulan ortaklık payı tutarını geçemez.

4. Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinde kullanılmak üzere ithal edilen mallar yönünden gümrük vergisi ve her türlü fondan, bu kapsamda düzenlenen kâğıtlar ve yapılan işlemler yönünden damga vergisi ve harçtan muaftır.

5. Araştırma altyapıları, bu Kanunun uygulanması ile ilgili olarak taşınır ve taşınmaz malların alım, satım, kiralama ve devri, mal ve hizmet alımları ile alacakların tahsili kapsamında düzenlenecek kâğıtlar yönünden damga vergisinden, yapılacak işlemler yönünden harçtan, yapılacak bağış ve yardımlar nedeniyle veraset ve intikal vergisinden muaftır.

 

Bu içeriği beğendiyseniz paylaşır mısınız?

Comments are closed.