CENGİZ TOPEL HAVALANI İÇİN ÖNERİLERİM

TÜRKİYE’NİN DENİZYOLU,DEMİRYOLU,KARAYOLU,OTOYOL VE HAVAYOLUNUN KESİSTİĞİ TEK NOKTA:

CENGİZ TOPEL HAVAALANI

Kocaeli’de ve Doğu Marmara’da görev yaptığım dönemde, Kocaeli’nin yıllardır çözüm bulmak için uğraştığı ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin insiyatif olarak Kocaeli’nin hizmetine sunduğu Cengiz Topel Havaalanı hakkında kapsamlı çalışmalar bölgedeki resmi, askeri ve sivil tüm dinamiklerle görüşen yapan ender insanlardan biriyim. Nerdeyse 2005 yılından beri konuyu biliyorum. Size Cengiz Topel Havalanın durumunu özetleyeyim ve ne yapılması gerektiği konusundaki önerilerimi ileteyim. Öncelikle Cengiz Topel Havaalanı Doğu Marmara’nın merkez havaalanıdır ve bulunduğu konum stratejik özellik arz etmektedir.

 

CENGİZ TOPEL HAVAALANIN GELİŞİMİ

1994 yılında, daha önce Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan Cengiz Topel Havalimanı’na sivil tesis ihalesi planlanmıştır. İhale bünyesinde planlanan işler 1998 yılı sonunda tamamlanmıştır.  Ağustos 1999 depreminde oluşan hasarların giderilmesi ve terminal binasındaki hasarın tamir işlemi aynı müteahhit firmaya yaptırılmıştır. Yapılan bu tesislerin Ulaştırma Bakanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı arasında 2001 yılında yapılan protokol esasları çerçevesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığına geçici devri sağlanmıştır. Cengiz Topel Havaalanı sivil tesisler ve askeri tesislerden oluşmaktadır. Sivil tesisler Eylül 2003’ de ise havaalanı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne devredilmiştir. 2009 yılında DHMİ Genel Müdürlüğü’nün izniyle tadilatı ve eksikleri Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nce giderilerek 2011 yılında sivil havacılığın hizmetine açılmıştır.  Askeri tesisler Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın hava üssü konumunda önemli bir hizmet icra etmektedir.

2990*30 metre ebatlarındaki pist LCN 55 mukavemetli Asfalt kaplamadır. ICAO Annex 14’de tanımlanan limitler çerçevesinde Havalimanı Code C uçakların kullanımına müsait bir havalimanıdır. Code C uçaklar kanat açıklığı 24 metre ile 36 metre arasında olan uçaklardır. Aşağıda bu kategoriye giren uçaklar listelenmiştir :  Boeing 737 serisi (-400, -500, -600, -700, -800) ,Airbus A320 serisi (A319, A320, A321) ,MD serisi (-83, -88), RJ Serisi  TU134, YAK 42, AN Serisi (-24, -26, -32)

HAVAALANIN MİNUMUM TRAFİK ÖNGÖRÜLERİ

Mevcut alanın kullanacak kişi ve toplum katmanlarının ihtiyaçları, memleketlere yapılacak ziyaretler, sanayi ve ticaret sektörlerinin ihtiyaçları, turizm ve hac turizmi ihtiyaçları ,spor, kongre vb. özel ihtiyaçlar dikkate alındığında yaptığım hesaplara göre minumum rakamlar şu şekilde oluşmaktadır:

 

Bu rakamlara özellikle otomotiv sanayinin yurt dışından getirmek zorunda olduğu teknik malzemelerin kargo rakamları eklenmemiştir. Bu konuda sanayici kuruluşların hepsiyle görüşmeler yapılmıştır. İstanbul’un yükünü azaltacak ve üretim, maliyet hesaplarına olumlu etki edecek bir kargo trafiğinin Cengiz Topel Havaalanından yapılması önem arz etmektedir.

SONUÇ VE ÖNERİLERİM

I.Türk Sivil Hava Taşımacılığında hızlı büyüme devam edecektir.

II. İç Hat taşımacılığında, merkez “hub” havalimanlarından gerçekleştirilen operasyonların yanında “point to point” uçuşlarda da önemli bir artış olacaktır.

III. Kocaeli, Sakarya, Düzce, Yalova ve Bolu illerinden oluşan Doğu Marmara bölgesi sahip olduğu tüm özellikler ile, hava taşımacılığı için gerekli potansiyele sahiptir. Doğu Marmara ve İstanbul Doğu için bölgesel merkez havalimanı konumundadır. Bu hesapla yaklaşık 19 milyon vatandaşımıza hizmet edebilecek kapasitesi vardır.

IV. Doğru hat ve doğru uçak modeli seçilmesi en önemli kriterlerdir.

V. Türkiye’nin kara, deniz, demiryolu ağıyla lojistik merkezi haline gelen Kocaeli; Kocaeli Cengiz Topel Havaalanı ile Türkiye’nin ve Asya’nın lojistik merkezi haline gelebilecektir. Cengiz Topel Havaalanı yanından geçen demiryolu ile Derince Limanına bağlanması ve TEM ile D-100’un tam ortasında yer alması Havalimanın cazibesini arttırmaktadır. TCDD tarafından Köseköy’de kurulan lojistik köyü bunun en çarpıcı yansımasıdır.(E.A. Notu: Yer seçimi komisyonundaydım)

VI.Olası İstanbul Depreminde afet lojistik üssü olarak hizmet vermeye en uygun havalimanı Kocaeli Cengiz Topel Havaalanıdır. Kocaeli Afet Koordinasyon Merkezi bu nedenle Cengiz Topel Havaalanı ile Köseköy lojistik üssü arasına otoyol kenarına Kartepe’ye yapılmıştır.

VII.Cengiz Topel Havaalanı, lojistik havaalanı olarak,tüm kullanımlara açık olmak üzere özelleştirilmelidir. Türkiye’de Demiryoluyla Derince Limanına bağlanmasıyla;demiryolu, deniz yolu, karayolu, otoyol ve hava yolunun kesiştiği tek havaalanıdır. Ulusal ve uluslar arası bir çok firma rağbet göstermektedir. Ulaştırma Bakanlığımızın öngörülerinde yer alan “lojistik merkezi :kargo köyü” projesinin lojistik firmalarıyla birlikte uygulanabileceği mükemmel özellikte sanayinin kalbinde stratejik konuma sahiptir.

Bu yazıda çok özet oldu ama neyse. Evet, Cengiz Topel Havaalanı konusunda sorularınız olursa veya farklı görüşleriniz varsa paylaşmanızı rica ederim.

Kalın sağlıcakla,

 

Erkan AYAN, İşletmeci,Yük.Lis.

www.erkanayan.net

 

 

 

 

Bu içeriği beğendiyseniz paylaşır mısınız?

Comments are closed.