Üniversitenin şehre muazzam katkısı

Bugün sizlerle üniversitelerin özellikle Kocaeli Üniversitesi’nin kente, bölgeye ve ülkeye maddi katkıları üzerine bazı bilgileri paylaşmak istiyorum. Üniversiteler sadece yüksek öğretim, AR-GE ve uygulama alt yapı ve imkanları,akademik, sosyal ve kültürel faaliyetleriyle kuruldukları bölgeye muazzam katkıda bulunmalarının yanı sıra gerek çalışanları gerekse öğrencilerinin maddi harcamaları ve üniversite için yapılan hizmet yatırımlarının çarpan etkisiyle de çok ama çok önemli katkılar sağlıyorlar. Bu arada Kocaeli Üniversitemiz Rektörlüğü’ne yeni seçilen Prof.Dr.Saadettin Hülagü Hocamızı ve yeni görevlendirilen ekibini tebrik ediyor,başarılar diliyor ve hayırlı olsun dileklerimi iletiyorum.

Üniversitelerimiz sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın katalizörüdür.  Kocaeli Üniversitesi kurulduğu bölgenin sosyal, ekonomik ve kültürel hayatı üzerinde birçok faaliyetiyle etkili olmaktadır. Bu etkileşimin en önemli parçalarından biri kuşkusuz üniversite öğrencilerinin kentle olan ilişkileridir.

Bugün Kocaeli Üniversitemiz bünyesinde 12 fakülte, 6 yüksekokul, 21 meslek yüksekokulu, 3 enstitü ve devlet konservatuvarı bulunmaktadır. Ayrıca 9 araştırma ve uygulama merkezi ile 27 araştırma ve uygulama birimimiz vardır.

Uluslararası bir üniversite olma yolunda ilerlemekte olan üniversitemiz 2001 yılında Avrupa Üniversiteler Birliği’ne (EUA) üye olmuş, 2004 yılında Erasmus şartlarını sağlamış ve 2006 yılında da Magna Charta Universitatum bildirgesini imzalamıştır. Erasmus Programı’yla yurtdışı öğrenci-öğretim üyesi değişimi yapılmaktadır.

Ağustos 2014 itibariyle, 1382 öğretim elemanı (242 Profesör, 190 Doçent, 486 Yardımcı Doçent, 274 Öğretim Görevlisi, 167 okutman, 23 uzman), 717 Araştırma Görevlisi, 1765 idari personeli vardır. 2013-2014 eğitim-öğretim yılında öğrenci sayısı 72.404 ‘tür. Kocaeli Üniversitesi 11 Fakülte, 6 Yüksekokul, 21 Meslek Yüksekokulu, 3 Enstitü, 13 Araştırma Merkezi ve 9 Ar-Ge Birimi ile Türk yüksek öğretim alanının yakın dönem kurulan üniversiteleri arasında önde gelen bir devlet üniversitesidir. Ayrıca Kocaeli Üniversitesi bünyesinde TEKNOPARKTeknoloji Transfer Ofisleri ve KOSGEB-TEKMER gibi teknoloji merkezleri barındırmaktadır.

Evet bu özet bilgilerden de anlaşılacağı üzere Kocaeli Üniversitemiz akademisyenleri, çalışanları, hizmet alımı personeli, teknoloji merkezleri, üniversite hastanesi çalışanları ve öğrenci nüfusuyla yaklaşık 80.000 kişilik bir nüfusu bünyesinde barındırmaktadır. Buna üniversiteye ve öğrencilere destek veren yurt, kafe, kırtasiye vb. destek hizmet birimleri personelini, esnaflarımızı da eklersek tahminen 100.000 kişi üniversite faaliyetlerinin direkt içinde ve üniversiteden ekonomik kazanç sağlıyor. Rakamı görüyorsunuz çoğu Anadolu şehrimizden daha büyük bir populasyon..Devasa bir yapı..

Bu devasa yapının üniversite hastanesi dahil aylık minunum Kocaeli ekonomisine katkısını kabaca hesaplayacak olursak ben de Süleyman Demirel Üniversitesi’nde bu hesaplamaları sürekli yapan ve takip eden biri olarak şu sonuca varıyorum: aylık minumum 75.000.000 TL. Yıllık minumum 900.000.000 TL. Evet yanlış okumadınız 900 milyon TL. Eski parayla 900 trilyon lira….Buna üretilen katma değer, arge patent satışları, döner sermaye faaliyetleri bu rakama dahil değil. Sadece harcama bazında….bizzat çalışanların, öğrencilerin ve üniversite hastanesinin direkt harcamaları. Bunu kentteki yurt yatırımları, esnafların hizmet harcamaları gibi etkileri de düşünerek ÇARPAN etkisiyle değerlendirecek olursak 2,5 milyar TL yıllık katkı…

Evet, üniversitelerimiz gerçekten kentlerine muazzam katkılar sunuyorlar. Meslek örgütlerimizin, sivil toplum yapılarımızın bu katkıyı arttırmak ve kentle üniversitenin ilişkisini yoğunlaştırmak için yapmaları gereken çok iş var.

Herkese çok selam.

Kalın Sağlıcakla..

Erkan Ayan,İşletmeci,Yük.Lis.

www.erkanayan.net

 

 

 

 

 

Bu içeriği beğendiyseniz paylaşır mısınız?

Comments are closed.