Sosyal Güvenlik Haklarına İlişkin Yeni Yasal Düzenlemeler

Geçtiğimiz hafta Resmi Gazetede yayımlanan ve “Torba Yasa” olarak anılan kanunda sosyal güvenlik haklarında önemli değişiklikler ve yeni vergisel düzenlemeler yer almaktadır.

Söz konusu 6645 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 89 maddeden oluşmakta ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, 4857 sayılı İş Kanunu, 6331 sayılı İş Güvenliği Kanunu ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gibi birçok kanunda değişiklik ve düzenleme getirmektedir.

Bunlardan bir kısmı aşağıdaki gibidir;

  • 3.Çocuk için %5 olan Asgari Geçim İndirimi (AGİ) Mayıs 2015 itibariyle %10’a çıkartılmıştır. (Madde 8)
  • İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde 3 gün, eşinin doğum yapması halinde ise babalara 5 gün ücretli izin verilecektir. ( Madde 35)
  • Sosyal Güvenlik Destekleme Primi (SGDP) oranı Temmuz 2015’ten itibaren %15’den %10’a düşürülmüştür. (Madde 45)
  • İşverenin, Bağ-Kur Primini çalıştırdığı personelin kazancına göre belirleme zorunluğu kaldırılmıştır. (Madde 46)
  • İşsizlik Sigortası Kanunu’nun 10.maddesi uyarınca getirilen teşvikten yersiz yere yararlandığı tespit edilen işverenlerin yersiz yararlanılan teşvik tutarlarına ilişkin gecikme zammı ve cezası uygulanmayacaktır. Ancak geçmişte işverenden tahsil edilmiş olan tutarların gecikme cezası ve gecikme zamları iade ve mahsup edilmeyecektir. (Madde 27)
  • Kaza olmayan işyerlerine teşvik olması amacıyla çok tehlikeli sınıfta 10’dan fazla çalışanı bulunan ve 3 yıl içerisinde ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanacak bir kaza olmayan işyerlerine işsizlik sigortası işveren payı, teşvik olarak bir sonraki takvim yılından geçerli olmak üzere 3 yıl süreyle %2 yerine %1 oranında alınacaktır. (Madde 25)
Saygılarımızla..
Bu içeriği beğendiyseniz paylaşır mısınız?

Comments are closed.